Sambal Tumis Sotong Kering
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ekor sotong kering saiz sederhana – direndam semalaman
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu teh gula merah
1/4 cawan air
4 sudu besar minyak
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Toskan sotong. Ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan gula merah. Tumis lagi hingga nampak berkilat.
- Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan air dan kacau. Setelah mendidih, masukkan sotong kering, bawang besar dan asam keping. Kacau rata selama 5-8 minit.
- Masukkan garam dan kacau rata selama 2 minit.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
Gulai Taucu Ikan Tongkol
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 ketul ikan tongkol – dibersihkan
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1/2 biji timun Jepun (dengan kulit) – dibelah 4
1 biji cili merah – dibelah 2 tidak putus
1 biji cili hijau – dibelah 2 tidak putus
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 peket taucu (biji)
1/2 sudu besar kicap Tamin
1 sudu besar minyak (untuk menumis)
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak untuk menggoreng. Sementara itu, lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Setelah minyak panas, goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak untuk menumis di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga sedikit garing dan wangi.
- Masukkan taucu dan kacau sebentar. Kemudian, masukkan kicap dan tumis lagi sebentar.
- Masukkan air dan kacau. Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, bawang besar, timun, cili merah dan hijau.
- Setelah mendidih, masukkan garam. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment