Tuesday, August 19, 2014

Lunch 18/8/14 (Tuesday)

Sambal Tumis Sotong Kering

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 ekor sotong kering saiz sederhana – direndam semalaman
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu teh gula merah
1/4 cawan air
4 sudu besar minyak
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Toskan sotong. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan gula merah. Tumis lagi hingga nampak berkilat.
  3. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga terbit minyak.
  4. Masukkan air dan kacau. Setelah mendidih, masukkan sotong kering, bawang besar dan asam keping. Kacau rata selama 5-8 minit.
  5. Masukkan garam dan kacau rata selama 2 minit.
  6. Tutup api dan sedia dihidangkan.


Gulai Taucu Ikan Tongkol


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
4 ketul ikan tongkol – dibersihkan
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1/2 biji timun Jepun (dengan kulit) – dibelah 4
1 biji cili merah – dibelah 2 tidak putus
1 biji cili hijau – dibelah 2 tidak putus
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 peket taucu (biji)
1/2 sudu besar kicap Tamin
1 sudu besar minyak (untuk menumis)
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak untuk menggoreng. Sementara itu, lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Setelah minyak panas, goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak untuk menumis di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga sedikit garing dan wangi.
  3. Masukkan taucu dan kacau sebentar. Kemudian, masukkan kicap dan tumis lagi sebentar.
  4. Masukkan air dan kacau. Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, bawang besar, timun, cili merah dan hijau.
  5. Setelah mendidih, masukkan garam. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: