Nasi Serai
Sumber: Puan Azlita Aziz
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
5 cawan beras basmathi – dibasuh, direndam 2 jam, ditoskan
5 batang serai – diketuk
1 biji bawang Bombay – didadu
1/2 biji bawang besar – didadu
5 ulas bawang putih – dicincang
4 hirisan halia
60 g mentega
2 sudu besar minyak
2 sudu besar susu cair
4 sudu besar Maggi Cukup Rasa
5 1/4 cawan air
2 helai daun pandan – disimpul
1 pokok daun ketumbar – dipotong kecil
2 sudu besar bawang goreng
Cara-cara:
- Panaskan periuk nasi. Masukkan mentega dan minyak masak.
- Setelah mentega cair, masukkan bawang Bombay, bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Gaul rata. Tutup periuk nasi dan kacau sekali-sekala sehingga bawang kelihatan layu dan berbau wangi.
- Setelah bawang nampak sedikit garing, masukkan beras dan kacau rata hingga bersalut kesemuanya. Kemudian, tuangkan air.
- Masukkan juga perasa dan daun pandan. Kacau rata dan masak nasi seperti biasa.
- Lagi 5 minit nasi hampir masak, ratakan susu cair dan gaul perlahan supaya nasi tidak patah. Tutup periuk semula dan biarkan masak.
- Setelah masak, masukkan daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata perlahan-lahan dan tutup semula periuk dan biarkan selama 5 minit sebelum dihidangkan.
Ayam Masak Merah
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ketul ayam – dibasuh
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 pokok daun sup – dihiris 3 cm panjang
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – dipotong kecil dan direbus, dibuang biji dan ditoskan
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Setelah minyak panas, goreng ayam hingga masak dan angkat. Toskan minyak dan ketepikan.
- Tinggalkan 1 senduk minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan 1 cawan air dan kacau rata. Setelah mendidih, masukkan ayam dan gaul rata beberapa minit.
- Kemudian, masukkan garam, daun bawang dan bawang besar. Kacau rata hingga bawang agak layu dan kuah menjadi sedikit pekat.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
Jelatah
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 biji timun Jepun – dibuang kulit, dibelah 2 dan dihiris nipis
1/2 biji nanas – dikupas dan dibuang matanya, dihiris nipis
1 biji cili hijau – dihiris nipis
1 biji cili merah – dihiris nipis
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
1 sudu besar cuka
1 1/2 sudu besar gula putih
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan dan simpan di dalam peti sejuk sehingga sampai waktu untuk menghidang.
Lauk sampingan:
Ikan pari masin goreng dengan bawang dan cili kering
Ayam kampung goreng kunyit
No comments:
Post a Comment