Monday, August 11, 2014

14 Syawal [10 August 2014] Sunday ~ Lunch

Made some special dishes for today. Luckily I've cooked more than usual because originally I thought of the food for lunch + dinner, but unexpectedly my BIL and his son came to our house. So their rezeki then. I've cooked some other dishes for dinner.


Nasi Serai


Sumber: Puan Azlita Aziz

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 cawan beras basmathi – dibasuh, direndam 2 jam, ditoskan
5 batang serai – diketuk
1 biji bawang Bombay – didadu
1/2 biji bawang besar – didadu
5 ulas bawang putih – dicincang
4 hirisan halia
60 g mentega
2 sudu besar minyak
2 sudu besar susu cair
4 sudu besar Maggi Cukup Rasa
5 1/4 cawan air
2 helai daun pandan – disimpul
1 pokok daun ketumbar – dipotong kecil
2 sudu besar bawang goreng

Cara-cara:

  1. Panaskan periuk nasi. Masukkan mentega dan minyak masak.
  2. Setelah mentega cair, masukkan bawang Bombay, bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Gaul rata. Tutup periuk nasi dan kacau sekali-sekala sehingga bawang kelihatan layu dan berbau wangi.
  3. Setelah bawang nampak sedikit garing, masukkan beras dan kacau rata hingga bersalut kesemuanya. Kemudian, tuangkan air.
  4. Masukkan juga perasa dan daun pandan. Kacau rata dan masak nasi seperti biasa.
  5. Lagi 5 minit nasi hampir masak, ratakan susu cair dan gaul perlahan supaya nasi tidak patah. Tutup periuk semula dan biarkan masak.
  6. Setelah masak, masukkan daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata perlahan-lahan dan tutup semula periuk dan biarkan selama 5 minit sebelum dihidangkan.


Ayam Masak Merah


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
10 ketul ayam – dibasuh
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 pokok daun sup – dihiris 3 cm panjang
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – dipotong kecil dan direbus, dibuang biji dan ditoskan
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Setelah minyak panas, goreng ayam hingga masak dan angkat. Toskan minyak dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 1 senduk minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata dan tumis sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan 1 cawan air dan kacau rata. Setelah mendidih, masukkan ayam dan gaul rata beberapa minit.
  4. Kemudian, masukkan garam, daun bawang dan bawang besar. Kacau rata hingga bawang agak layu dan kuah menjadi sedikit pekat.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.


Jelatah


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 biji timun Jepun – dibuang kulit, dibelah 2 dan dihiris nipis
1/2 biji nanas – dikupas dan dibuang matanya, dihiris nipis
1 biji cili hijau – dihiris nipis
1 biji cili merah – dihiris nipis
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
1 sudu besar cuka
1 1/2 sudu besar gula putih

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan dan simpan di dalam peti sejuk sehingga sampai waktu untuk menghidang.

Lauk sampingan:
Ikan pari masin goreng dengan bawang dan cili kering
Ayam kampung goreng kunyit

No comments: