Monday, August 25, 2014

Lunch 23/8/14 (Saturday)

Nasi Serai

Sumber: Azlita Aziz

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 cawan beras basmathi – direndam 2 jam, ditoskan airnya
5 1/4 cawan air rebusan ayam
1/2 ketul mentega
2 helai daun pandan – disimpul
5 batang serai – dititik
1 biji bawang Bombay – dipotong dadu
5 ulas bawang putih – dicincang
3 hirisan halia
3 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar susu cair
1 pokok daun ketumbar – diracik kasar
2 sudu besar bawang goreng

Cara-cara:
  1. Sediakan air rebusan ayam.
  2. Untuk memasak nasi, panaskan mentega di dalam rice cooker. Setelah cair, tumis daun pandan dan serai seketika.
  3. Kemudian, masukkan bawang Bombay dan bawang putih. Tumis, tutup periuk dan biarkan bawang layu dan kekuningan.
  4. Masukkan beras dan gaul rata hingga bersalut. Tuangkan air rebusan ayam, tambahkan Maggi Cukup Rasa dan kacau. Tutup rice cooker dan masak seperti biasa.
  5. Setelah nasi hampir kering, tuangkan susu cair. Kacau rata dan tutup semula.
  6. Lima minit sebelum nasi masak, taburkan daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata dan tutup hingga nasi masak sepenuhnya.


Ayam Masak Sambal

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
10 ketul ayam
6 1/2 cawan air
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang merah + bawang putih)
1 batang serai – dititik
1 1/2 sudu kecil gula merah
1 1/2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
1/2 biji bawang Bombay – dihiris bulat
3 tangkai daun ketumbar – dihiris kasar

Cara-cara:
  1. Rebus ayam hingga mendidih. Tutup api. Simpan 5 1/4 cawn air rebusan untuk memasak nasi. Ketepikan.
  2. Toskan ayam, lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Panaskan minyak, goreng ayam hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyak.
  3. Tinggalkan 2 senduk minyak, tumis cili kisar dan serai hingga wangi. Masukkan gula merah dan tumis hingga nampak berkilat.
  4. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan air, kacau rata hingga mendidih.
  6. Masukkan ayam, asam gelugur dan bawang Bombay. Gaul rata hingga mesra dan masukkan garam.
  7. Kacau rata hingga sedikit pekat dan tutup api.


Sup Ayam Kosong

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
Baki air rebusan ayam
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
3 tangkai daun sup – dipotong 4 cm
1 sudu besar bawang goreng

Cara-cara:
  1. Panaskan air rebusan, setelah mendidih, masukkan Maggi Cukup Rasa dan didihkan sekali lagi.
  2. Tutup api, masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Taburkan daun sup dan bawang goreng.


Salad Timun

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 batang timun Jepun (besar) – dihiris bulat (kasar)
5 biji tomato ceri – dibelah 2
1/4 biji bawang besar – dihiris nipis
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap masin

Cara-cara:
  1. Susun timun, tomato ceri dan bawang besar di dalam piring.
  2. Tuangkan sos cili dan kicap masin.

No comments: