Nasi Serai
Sumber: Azlita Aziz
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
5 cawan beras basmathi – direndam 2 jam, ditoskan airnya
5 1/4 cawan air rebusan ayam
1/2 ketul mentega
2 helai daun pandan – disimpul
5 batang serai – dititik
1 biji bawang Bombay – dipotong dadu
5 ulas bawang putih – dicincang
3 hirisan halia
3 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar susu cair
1 pokok daun ketumbar – diracik kasar
2 sudu besar bawang goreng
Cara-cara:
- Sediakan air rebusan ayam.
- Untuk memasak nasi, panaskan mentega di dalam rice cooker. Setelah cair, tumis daun pandan dan serai seketika.
- Kemudian, masukkan bawang Bombay dan bawang putih. Tumis, tutup periuk dan biarkan bawang layu dan kekuningan.
- Masukkan beras dan gaul rata hingga bersalut. Tuangkan air rebusan ayam, tambahkan Maggi Cukup Rasa dan kacau. Tutup rice cooker dan masak seperti biasa.
- Setelah nasi hampir kering, tuangkan susu cair. Kacau rata dan tutup semula.
- Lima minit sebelum nasi masak, taburkan daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata dan tutup hingga nasi masak sepenuhnya.
Ayam Masak Sambal
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
6 1/2 cawan air
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang merah + bawang putih)
1 batang serai – dititik
1 1/2 sudu kecil gula merah
1 1/2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
1/2 biji bawang Bombay – dihiris bulat
3 tangkai daun ketumbar – dihiris kasar
Cara-cara:
- Rebus ayam hingga mendidih. Tutup api. Simpan 5 1/4 cawn air rebusan untuk memasak nasi. Ketepikan.
- Toskan ayam, lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Panaskan minyak, goreng ayam hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyak.
- Tinggalkan 2 senduk minyak, tumis cili kisar dan serai hingga wangi. Masukkan gula merah dan tumis hingga nampak berkilat.
- Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air, kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan ayam, asam gelugur dan bawang Bombay. Gaul rata hingga mesra dan masukkan garam.
- Kacau rata hingga sedikit pekat dan tutup api.
Sup Ayam Kosong
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
Baki air rebusan ayam
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
3 tangkai daun sup – dipotong 4 cm
1 sudu besar bawang goreng
Cara-cara:
- Panaskan air rebusan, setelah mendidih, masukkan Maggi Cukup Rasa dan didihkan sekali lagi.
- Tutup api, masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Taburkan daun sup dan bawang goreng.
Salad Timun
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 batang timun Jepun (besar) – dihiris bulat (kasar)
5 biji tomato ceri – dibelah 2
1/4 biji bawang besar – dihiris nipis
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap masin
Cara-cara:
- Susun timun, tomato ceri dan bawang besar di dalam piring.
- Tuangkan sos cili dan kicap masin.
No comments:
Post a Comment