Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis mata biru jenis besar – dikupas dan dibersihkan
1/2 cawan petai yang dikupas
1 biji bawang besar – dihiris kasar
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu teh gula merah
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam keping
Minyak masak
Garam secukup rasa
Air
Cara-cara:
- Panaskan 1 cawan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 5 sudu besar minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih, masukkan gula merah. Tumis lagi hingga nampak berkilat.
- Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pekat dan terbit minyak.
- Masukkan 1/2 cawan air, bawang besar, asam keping dan petai. Kacau rata, biarkan mendidih dan pekat.
- Masukkan ikan bilis dan garam. Kacau rata beberapa minit dan tutup api. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment