Monday, August 18, 2014

Dinner 17.8.14 (Sunday)

Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis mata biru jenis besar – dikupas dan dibersihkan
1/2 cawan petai yang dikupas
1 biji bawang besar – dihiris kasar
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu teh gula merah
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam keping
Minyak masak
Garam secukup rasa
Air

Cara-cara:
  1. Panaskan 1 cawan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 5 sudu besar minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih, masukkan gula merah. Tumis lagi hingga nampak berkilat.
  3. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pekat dan terbit minyak.
  4. Masukkan 1/2 cawan air, bawang besar, asam keping dan petai. Kacau rata, biarkan mendidih dan pekat.
  5. Masukkan ikan bilis dan garam. Kacau rata beberapa minit dan tutup api. Sedia dihidangkan.

No comments: