Monday, August 25, 2014

Lunch 25/8/14 (Monday)

For mom.

Sambal Tumis Sotong Kembang

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang sederhana – dibelah 2, dihiris tebal
1/2 biji bawang Bombay – dihiris bulat
1 1/2 sudu kecil gula perang
1 1/2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
1 keping asam gelugur
4 sudu besar minyak masak
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar sebentar, masukkan gula perang dan tumis hingga nampak berkilat.
  2. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air, kacau dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan sotong, bawang Bombay, asam gelugur dan garam. Kacau rata hingga sotong sedikit kecut dan kuah sedikit pekat. Tutup api.

Pic from Google

No comments: