Sambal Tumis Sotong Kembang
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang sederhana – dibelah 2, dihiris tebal
1/2 biji bawang Bombay – dihiris bulat
1 1/2 sudu kecil gula perang
1 1/2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
1 keping asam gelugur
4 sudu besar minyak masak
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar sebentar, masukkan gula perang dan tumis hingga nampak berkilat.
- Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air, kacau dan biarkan mendidih.
- Masukkan sotong, bawang Bombay, asam gelugur dan garam. Kacau rata hingga sotong sedikit kecut dan kuah sedikit pekat. Tutup api.
Pic from Google
No comments:
Post a Comment