Sambal Tumis Telur Rebus
Sumber: mrskojiwamiBahan-bahan:
5 biji telur – dibasuh bersih dan direbus dengan 1 sudu besar garam hingga masak, ditoskan air dan dikupas kulitnya
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula merah
4 sudu besar minyak
1 keping asam keping
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga wangi dan masukkan gula merah. Tumis lagi hingga nampak berkilat dan masukkan pula sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan air dan asam keping. Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Kemudian, masukkan garam.
- Masukkan telur dan kacau beberapa minit kemudian tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Sambal Tumis Kering Ikan Bilis
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 cawan ikan bilis yang dikupas – dibasuh dan ditoskan
3 keping tempe dalam daun pisang – dihiris nipis
1 biji kentang – dihiris bulat nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 biji bawang besar – dihiris nipis
4 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu teh gula merah
1 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak
Cara-cara:
- Panaskan 1 senduk minyak. Goreng bawang putih hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gorengkan pula bawang besar hingga layu dan keperangan. Angkat dan ketepikan.
- Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Goreng tempe hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Goreng kentang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 2 sudu besar minyak. Tumis cili kisar hingga terbit minyak. Masukkan gula merah dan tumis lagi hingga garing.
- Masukkan air asam jawa dan garam dan tumis lagi hingga pekat.
- Masukkan kesemua bahan yang telah digoreng dan gaul rata hingga bersalut kesemuanya.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment