Thursday, August 14, 2014

Lunch 14.8.14 (Thursday)

1/2 day today coz Rayyan is having a mild fever but he's very active indeed.

Sambal Tumis Telur Rebus

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 biji telur – dibasuh bersih dan direbus dengan 1 sudu besar garam hingga masak, ditoskan air dan dikupas kulitnya
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula merah
4 sudu besar minyak
1 keping asam keping
1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga wangi dan masukkan gula merah. Tumis lagi hingga nampak berkilat dan masukkan pula sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  2. Masukkan air dan asam keping. Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Kemudian, masukkan garam.
  3. Masukkan telur dan kacau beberapa minit kemudian tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.


Sambal Tumis Kering Ikan Bilis


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 cawan ikan bilis yang dikupas – dibasuh dan ditoskan
3 keping tempe dalam daun pisang – dihiris nipis
1 biji kentang – dihiris bulat nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 biji bawang besar – dihiris nipis
4 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu teh gula merah
1 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan 1 senduk minyak. Goreng bawang putih hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gorengkan pula bawang besar hingga layu dan keperangan. Angkat dan ketepikan.
  3. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  4. Goreng tempe hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  5. Goreng kentang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  6. Tinggalkan 2 sudu besar minyak. Tumis cili kisar hingga terbit minyak. Masukkan gula merah dan tumis lagi hingga garing.
  7. Masukkan air asam jawa dan garam dan tumis lagi hingga pekat.
  8. Masukkan kesemua bahan yang telah digoreng dan gaul rata hingga bersalut kesemuanya.
  9. Tutup api dan sedia dihidangkan.



No comments: