Thursday, August 7, 2014

Dinner 6.8.2014 (Wednesday)

Yesterday evening, after work, my BIL and his children came to our house just to lepak-lepak. I already planned earlier to cook something light. So, when I learned that they will come, I asked my husband to stop by at the mini market near our house and bought yellow noodles, and I will cook some Mee Hailam for them.

Nasi Goreng Kampung Pes Segera

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 cawan nasi – digemburkan
4 tangkai daun sup – dipotong 1 cm
Segenggam ikan bilis
4 sudu besar Sambal Hijau (dalam botol)
2 biji telur
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis Sambal Hijau hingga wangi dan sedikit garing.
  3. Masukkan garam, nasi dan daun sup. Gaul rata dan goreng beberapa minit.
  4. Buatkan lubang di bahagian tengah, pecahkan telur dan biarkan sebentar (api perlahan). Setelah telur separuh masak, kacau dan gaul rata bersama nasi. Masukkan ikan bilis goreng. Goreng selama beberapa minit.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.

Mee Hailam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 bungkus mi kuning – dibilas dan ditoskan
1 mangkuk udang sederhana – dibuang kepala dan ekor
1 mangkuk daging – dihiris nipis
10 biji bebola ayam – dibelah 2
1 pokok sawi – dipotong 4 cm panjang
1 biji tomato – dihiris kasar
1 biji bawang besar – dipotong dadu
5 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
2 cawan air

Hiasan:
Hirisan daun sup
Bawang goreng

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan tomato dan tumis lagi hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar, tumis sebentar dan masukkan pula sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Gaul rata hingga pecah minyak, masukkan daging, udang dan bebola ayam. Gaul rata beberapa minit.
  3. Masukkan air (boleh tambah lagi kemudian jika tak cukup kuah) dan biarkan mendidih.
  4. Setelah mendidih, masukkan mi dan sawi. Gaul rata, tambah air jika agak kering.
  5. Masukkan garam dan gaul rata. Mi hailam sepatutnya sedikit berkuah.
  6. Tutup api dan sedia dihidangkan panas-panas.

No comments: