Thursday, August 21, 2014

Dinner 20/8/14 (Wednesday)

Ikan Bawal Masak Lemak Cili Padi

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal sederhana – dipotong 4
8 biji belimbing buluh – dipotong hujung kedua-dua belah
1 batang serai – dititik
1/2 helai daun kunyit – diracik
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu kecil garam halus
1/4 paket pati santan
1/2 cawan air

Bahan-bahan ditumbuk separa lumat:
1/2 biji cili merah – dipotong
10 biji cili padi hijau – dipotong
1 ketul kecil kunyit hidup – dipotong
1 biji bawang merah – dipotong

Cara-cara:
  1. Sediakan periuk. Masukkan bahan tumbuk, air, santan, serai dan daun kunyit. Jerang di atas api kecil hingga panas (bukan mendidih).
  2. Masukkan ikan dan belimbing buluh. Masak di atas api perlahan sambil dikacau sekali-sekala untuk mengelakkan santan pecah (terasing).
  3. Setelah sedikit mendidih, masukkan Maggi Cukup Rasa dan garam. Masak hingga mendidih, kacau sekali-sekala hingga belimbing buluh dan ikan cukup masak.
  4. Tutup api dan sedia dihidangkan.


Sambal Tempoyak

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 biji cili merah – dipotong
3 biji cili padi hijau – dipotong
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu besar tempoyak manis
1 sudu besar tempoyak masam

Cara-cara:
  1. Tumbuk cili merah, cili padi dan garam hingga separuh lumat.
  2. Gaulkan dengan tempoyak manis dan masam hingga mesra.
  3. Letakkan di dalam mangkuk hidangan.


Kacang Buncis dan Petai Tumis Kicap

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
10 tangkai kacang buncis – dibuang urat dan dipotong serong 4 cm
1/2 cawan petai yang dikupas
4 biji tomato ceri – dibelah 2
1/4 cawan ikan bilis yang dikupas – dibasuh dan ditoskan
1 sudu besar kicap masin
1/4 biji bawang Bombay – didadu
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu besar air
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama dan tumis bawang Bombay dan bawang putih hingga sedikit garing.
  3. Masukkan kicap dan tumis sebentar.
  4. Masukkan kacang buncis dan petai. Tumis 2 – 3 minit, tambahkan air. Tumis lagi dan masukkan pula tomato ceri. Tumis selama 1 minit dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: