Ikan Masak Cuka
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerisi – dikelar
1 ekor ikan kembung – dikelar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng ikan
1 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
1 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar cuka putih
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 keping hirisan halia – dihiris nipis
1 1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerisi – dikelar
1 ekor ikan kembung – dikelar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng ikan
1 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
1 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar cuka putih
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 keping hirisan halia – dihiris nipis
1 1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak untuk menggoreng ikan. Sementara itu, lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
- Tinggalkan 1 1/2 sudu besar minyak, tumis halba campur hingga harum. Kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga layu dan sedikit garing.
- Masukkan air, didihkan kemudian masukkan cuka. Biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, Maggi Cukup Ras dan cili hijau.
- Setelah mendidih, tutup api.
Sawi Udang Geragau
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
12 pokok sawi kecil (baby mustard leaves) – dibasuh bersih
1/4 cawan udang geragau kering – dibasuh bersih, ditoskan
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng udang geragau hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
- Gunakan baki minyak, tumis pula bawang merah dan bawang putih hingga layu dan keperangan.
- Masukkan sos tiram, tumis sebentar dan masukkan air. Tumis lagi dan masukkan sawi dan air.
- Kacau rata hingga separuh layu dan tutup api.
- Letakkan sawi di dalam pinggan dan taburkan udang geragau goreng.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment