Thursday, August 21, 2014

Lunch 21/8/14 (Thursday)

Ikan Masak Cuka

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerisi – dikelar
1 ekor ikan kembung – dikelar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng ikan
1 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
1 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar cuka putih
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 keping hirisan halia – dihiris nipis
1 1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak untuk menggoreng ikan. Sementara itu, lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 1 1/2 sudu besar minyak, tumis halba campur hingga harum. Kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga layu dan sedikit garing.
  3. Masukkan air, didihkan kemudian masukkan cuka. Biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, Maggi Cukup Ras dan cili hijau.
  4. Setelah mendidih, tutup api.


Sawi Udang Geragau

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
12 pokok sawi kecil (baby mustard leaves) – dibasuh bersih
1/4 cawan udang geragau kering – dibasuh bersih, ditoskan
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng udang geragau hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  2. Gunakan baki minyak, tumis pula bawang merah dan bawang putih hingga layu dan keperangan.
  3. Masukkan sos tiram, tumis sebentar dan masukkan air. Tumis lagi dan masukkan sawi dan air.
  4. Kacau rata hingga separuh layu dan tutup api.
  5. Letakkan sawi di dalam pinggan dan taburkan udang geragau goreng.
  6. Sedia dihidangkan.

No comments: