Monday, August 25, 2014

Lunch 24/8/14 (Sunday)

Ikan Parang Masak Lemak Cili Padi

Sumber: Azie Kitchen

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
7 biji cili padi – dipotong kecil
1 biji cili merah – dipotong kecil
1 biji bawang merah – dipotong kecil
1 inci kunyit hidup – dipotong kecil

Bahan-bahan lain:
4 keping ikan parang
1 keping asam gelugur
5 biji belimbing buluh – dibuang tampuk dan dibelah 2
1 batang serai – dititik
1/2 helai daun kunyit – diracik
1 cawan pati santan + 1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Satukan bahan tumbuk, serai, daun kunyit dan asam gelugur di dalam periuk.
  2. Panaskan di atas api kecil hingga berwap.
  3. Masukkan ikan, belimbing buluh dan garam. Kacau perlahan-lahan sekali-sekala untuk mengelakkan santan pecah (berminyak).
  4. Setelah hampir mendidih (berwap), tutup api.

Pic from Google

Terung Sambal

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 biji terung panjang – dihiris bulat
1 sudu besar minyak
1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 1/2 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1 biji cili merah – dipotong kecil
3 biji cili padi – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dipotong kecil
3 sudu besar udang kering – direndam sebentar, ditoskan

Cara-cara:
  1. Panaskan 1 sudu besar minyak di dalam kuali leper. Goreng terung hingga keperangan di kedua-dua belah. Angkat dan susun di dalam pinggan hidangan.
  2. Tambahkan minyak, tumis bahan tumbuk hingga layu, masukkan Maggi Cukup Rasa dan tumis hingga sedikit garing. Tuangkan ke atas terung.


Sambal Bilis Berapi

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3/4 cawan ikan bilis mata biru – dikupas, dibasuh bersih, ditoskan
2 keping lobak masin – direndam di dalam air panas
1 biji kentang – dibelah dua, dihiris nipis, direndam di dalam air bergaram
1/2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan ditumbuk halus:
10 biji cili padi hijau – dipotong kecil
5 biji cili padi merah – dipotong kecil
4 ulas bawang putih – dipotong kecil
7 biji bawang merah – dipotong kecil

Cara-cara:
  1. Panaskan 1 cawan minyak. Goreng kentang hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  2. Goreng lobak masin hingga garing, angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  3. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  4. Tinggalkan 2 sudu besar minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan garam dan gula merah. Tumis lagi hingga agak garing, masukkan bahan-bahan yang digoreng dan kacau rata hingga bersalut.
  5. Angkat dan masukkan ke dalam tapis, toskan minyak barulah disimpan di dalam bekas kedap udara.
  6. Sesuai dimakan dengan nasi, roti atau mi segera.


Kek Batik Simple

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 ketul mentega
1/2 cawan chocolate button
1/2 cawan parutan coklat masakan
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar Milo
3 sudu besar susu pekat manis
20 keping biskut gandum Jacob’s – dipatah 2

Cara-cara:
  1. Sediakan bekas tahan panas. Panaskan mentega di atas api kecil, ambil sedikit dan sapukan pada bekas tahan panas tadi.
  2. Setelah mentega cair, masukkan chocolate button, coklat masakan dan susu cair. Masak hingga cair kesemuanya. Kemudian, tuangkan serbuk koko dan Milo. Kacau rata hingga sebati dan tutup api.
  3. Susun separuh biskut di dasar bekas. Tuangkan separuh adunan coklat. Kemudian, susun separuh lagi biskut dan tuangkan separuh lagi adunan coklat.
  4. Sejukkan di dalam peti sejuk hingga set baru dipotong segi empat.

No comments: