Thursday, August 14, 2014

Dinner 12.8.14 (Tuesday)

Ikan Kerisi Masak Berlada

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 ekor ikan kerisi – disiang dan dikelar
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar/ditumbuk kasar:
1 biji cili merah – dipotong kecil
20 biji cili padi hijau
2 biji bawang besar – dipotong kecil
5 ulas bawang putih – dipotong kecil

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak. Tumis pula bahan-bahan yang dikisar. Masukkan juga asam keping. Kacau sekali-sekala hingga terbit minyak dan layu.
  3. Masukkan garam, kacau rata dan tutup api.
  4. Sudukan ke atas ikan goreng tadi. Sedia dihidangkan.


Sup Ketam


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor ketam (saiz besar) – dibuang cengkerang dan dibelah 2, buang insangnya
1/2 helai daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
1 biji bawang merah – dihiris
1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa/Garam secukup rasa
1 1/2 cawan air

Cara-cara:
Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan jerang di atas api sederhana. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: