Tuesday, August 12, 2014

Lunch 12.8.14 (Tuesday)

For mom.

Gulai Tempoyak Ikan Kembung


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor ikan kembung – dipotong 2
1/4 biji timun Jepun – dibelah 4 memanjang
1 batang serai – diketuk
1 tangkai daun kesum
1 keping asam keping
2 sudu besar tempoyak
1 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
1/2 biji cili merah
1 biji bawang merah
1 ketul kunyit hidup

Cara-cara:

  1. Tuang air ke dalam periuk dan masukkan tempoyak. Ramas hingga sebati.
  2. Kemudian, masukkan kesemua bahan lain kecuali garam dan renihkan di atas api sederhana hingga mendidih.
  3. Masukkan garam dan didihkan sekali lagi.
  4. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: