Butter Chicken
Sumber: Hana Memories
Bahan-bahan:
2 ketul dada ayam tanpa kulit/berkulit – dipotong dadu
2 – 3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar air
5 ulas bawang putih – dicincang
2 tangkai daun kari – ambil daun sahaja
5 biji cili padi – dihiris nipis
1/4 buku mentega
1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 cawan susu cair
1/4 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Panaskan 1 cawan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan tepung jagung dan 1 sudu besar air hingga bersalut rata. Goreng hingga kekuning-kuningan, angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali, masukkan pula mentega dan panaskan di atas api kecil hingga cair.
- Setelah cair, tumis bawang putih hingga harum dan keperangan. Kemudian, masukkan cili padi dan daun kari, tumis sebentar.
- Masukkan pula susu cair dan air. Kacau selalu hingga sedikit mendidih. Masukkan ayam yang digoreng dan Maggi Cukup Rasa.
- Gaul rata hingga bersalut dan kuah sedikit pekat. Tutup api.
Sotong Masak Pedas
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ekor sotong – dipotong bulat setebal 4 cm
1/2 biji bawang Bombay – dipotong bulat
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu kecil gula merah
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
3/4 senduk minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga sedikit mendidih. Masukkan gula merah dan tumis lagi sehingga nampak berkilat.
- Masukkan sos tomato dan sos tiram. Tumis lagi hingga pekat dan masukkan sotong dan bawang Bombay. Gaul rata sebentar, jika terlalu pekat, tambahkan air.
- Setelah hampir mendidih, masukkan garam dan kacau rata beberapa minit dan tutup api.
No comments:
Post a Comment