Sambal Tempoyak Daun
Sumber: CMG, Dr. Raihana
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
8 tangkai pucuk ubi – diambil daunnya sahaja, dihiris halus
2 helai daun kunyit – dihiris halus
1/2 cawan petai yang dikupas
1/2 mangkuk terung pipit – dibuang tampuknya
10 ekor udang – dikupas kulit dan dibuang kepala
1/4 cawan ikan bilis yang dikupas – dibasuh bersih
1 peket kecil pati santan
1/2 cawan air
4 sudu besar tempoyak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk/dikisar halus:
1 ruas kunyit hidup – dikupas
1/2 biji bawang besar – dipotong kecil
10 biji cili padi – dipotong kecil
Cara-cara:
- Di dalam periuk, satukan santan, air, tempoyak dan bahan tumbuk. Kacau rata dan jerang di atas api sederhana.
- Setelah berwap, masukkan petai dan terung pipit. Kacau rata, masak hingga separuh empuk. Masukkan hirisan daun, udang, ikan bilis dan garam.
- Masak sehingga kuah agak pekat sambil dikacau sekali-sekala. Setelah nampak pekat, tutup api. Sedia dihidangkan.
Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru – dibelah belakang
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
3 helai daun kunyit
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan ditumbuk:
1 ruas kunyit hidup – dikupas
2 biji bawang merah – dipotong kecil
3 biji cili padi – dipotong kecil
2 biji cili merah – dipotong kecil
1 inci belacan – dibakar
1 sudu kecil garam
1 batang serai – dihiris
1 peket (1 biji) kelapa parut putih
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam termasuk di dalam belahannya.
- Lapikkan daun kunyit di bahagian dalam belahan ikan.
- Sudukan bahan tumbuk ke dalam ikan, sumbat hingga padat.
- Goreng ikan garing, angkat dan toskan minyaknya. Berhati-hati semasa menggoreng supaya inti kelapa tidak terkeluar.
No comments:
Post a Comment