Kari Ayam Kampung
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
8 ketul ayam kampung
1 biji kentang – dipotong dadu
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari – dilurutkan
1 1/2 paket serbuk kari daging Baba’s
1/4 paket serbuk cili Baba’s
1 sudu besar kerisik
4 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
1/2 kotak santan + 1/2 cawan air (dijadikan santan cair)
1/4 kotak santan
1 sudu besar air asam jawa
Sedikit air (dalam 1/4 cawan) – jika perlu
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Satukan serbuk kari, serbuk cili, kerisik, daun kari dan air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
- Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam periuk, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
- Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga terbit minyak dan agak garing.
- Masukkan ayam dan kentang. Gaul rata dan biarkan seketika hingga ayam sedikit kecut.
- Masukkan santan cair, gaul rata dan tutup periuk. Pastikan api sederhana. Kacau sekali-sekala hingga kentang empuk.
- Kemudian, masukkan santan, kacau rata. Setelah mendidih, masukkan air asam jawa dan garam. Kacau rata.
- Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.
Brokoli Tumis Sos Tiram
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 pokok brokoli – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dicincang
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar minyak
1/4 cawan air
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
- Masukkan sos tiram dan tumis lagi.
- Masukkan brokoli dan air. Renihkan hingga 3/4 masak. Tutup api dan sedia dihidangkan. Tidak perlu garam.
Sambal Belacan
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 biji cili merah – dipotong kecil
10 biji cili padi hijau – dipotong 2
10 biji cili padi merah – dipotong 2
1 inci belacan – dibakar
1/2 sudu teh gula merah
1/2 sudu teh garam halus
1/2 cawan air asam jawa pekat
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan di dalam blender dan kisar hingga halus. Tuang ke dalam mangkuk hidangan.
No comments:
Post a Comment