Thursday, August 14, 2014

Dinner 13.8.14 (Wednesday)

Kari Ayam Kampung

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
8 ketul ayam kampung
1 biji kentang – dipotong dadu
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari – dilurutkan
1 1/2 paket serbuk kari daging Baba’s
1/4 paket serbuk cili Baba’s
1 sudu besar kerisik
4 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
1/2 kotak santan + 1/2 cawan air (dijadikan santan cair)
1/4 kotak santan
1 sudu besar air asam jawa
Sedikit air (dalam 1/4 cawan) – jika perlu
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Satukan serbuk kari, serbuk cili, kerisik, daun kari dan air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
  2. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam periuk, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
  3. Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga terbit minyak dan agak garing.
  4. Masukkan ayam dan kentang. Gaul rata dan biarkan seketika hingga ayam sedikit kecut.
  5. Masukkan santan cair, gaul rata dan tutup periuk. Pastikan api sederhana. Kacau sekali-sekala hingga kentang empuk.
  6. Kemudian, masukkan santan, kacau rata. Setelah mendidih, masukkan air asam jawa dan garam. Kacau rata.
  7. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.


Brokoli Tumis Sos Tiram

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
1/2 pokok brokoli – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dicincang
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar minyak
1/4 cawan air

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan sos tiram dan tumis lagi.
  3. Masukkan brokoli dan air. Renihkan hingga 3/4 masak. Tutup api dan sedia dihidangkan. Tidak perlu garam.

Sambal Belacan

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 biji cili merah – dipotong kecil
10 biji cili padi hijau – dipotong 2
10 biji cili padi merah – dipotong 2
1 inci belacan – dibakar
1/2 sudu teh gula merah
1/2 sudu teh garam halus
1/2 cawan air asam jawa pekat

Cara-cara:
Satukan kesemua bahan di dalam blender dan kisar hingga halus. Tuang ke dalam mangkuk hidangan.

No comments: