Thursday, July 24, 2014

Iftar Day 25 (Wednesday 23.7.14)

Sambal Tumis Sotong Kering

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor sotong kering – direndam semalaman dan dipotong kecil
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
1 keping asam keping
2 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
4 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis cili kisar selama 2 minit kemudian masukkan gula merah dan sos tiram. Tumis lagi sehingga terbit minyak.
  2. Masukkan air dan asam keping. Kacau rata.
  3. Setelah mendidih, masukkan sotong kering dan bawang besar. Kacau rata selama 4 – 5 minit atau sehingga bawang kelihatan layu dan sotong mengecut sedikit.
  4. Tambahkan garam dan gaul rata. Setelah mendidih, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.


Sup Kubis Cina

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
2 keping fuchuk – direndam
1 cekak suhun – direndam
10 biji bebola ayam
5 helai kubis cina – dipotong
Garam secukup rasa
2 cawan air
1 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan air dan kacau rata. Biarkan mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan bebola ayam. Masak selama 3 – 4 minit.
  4. Kemudian, masukkan kubis cina, fuchuk dan suhun. Kacau rata sekali sekala hingga mendidih.
  5. Tambahkan garam dan didihkan sekali lagi.
  6. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: