Wednesday, August 20, 2014

Dinner 19/8/14 (Tuesday)

Tomyam Simple


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 mangkuk campuran kaki dan leher ayam
1 batang serai – diketuk
1 pokok daun ketumbar – dihiris kecil
1/4 biji bawang besar – dihiris kasar
6 biji tomato ceri – dibelah 2
5 sudu besar pes tomyam (beli di Padang Besar – serius sedap dah la beli 1 botol je huhu)
3 biji cili padi
2 1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Rebus kaki dan leher ayam hingga empuk.
  2. Masukkan bahan-bahan lain dan rebus lagi selama 15 minit.
  3. Sedia dihidangkan.


Daging Masak Lada Hitam


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
300 g daging batang pinang – direbus dan dibuang airnya
2 sudu besar minyak
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar dan dibahagi 2
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
1/2 pokok brokoli – dipotong
1/4 biji capsicum merah – dipotong lebar
1/4 biji capsicum hijau – dipotong lebar
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Daging yang direbus dihiris ikut suka. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan separuh bawang besar hingga wangi dan layu.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar diikuti dengan sos tomato, sos cili, sos tiram dan serbuk lada hitam. Kacau rata sebentar.
  4. Setelah agak pekat dan terbit sedikit minyak, masukkan daging dan kacau hingga daging kecut (keluar airnya).
  5. Masukkan pula air dan didihkan.
  6. Setelah mendidih, masukkan brokoli, capsicum merah dan hijau dan baki bawang besar. Kacau rata hingga brokoli 1/2 masak.
  7. Kemudian, masukkan tepung jagung dan perasa. Gaul rata, agak-agak brokoli 3/4 masak dan tutup api.
  8. Sedia dihidangkan.

No comments: