Tomyam Simple
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 mangkuk campuran kaki dan leher ayam
1 batang serai – diketuk
1 pokok daun ketumbar – dihiris kecil
1/4 biji bawang besar – dihiris kasar
6 biji tomato ceri – dibelah 2
5 sudu besar pes tomyam (beli di Padang Besar – serius sedap dah la beli 1 botol je huhu)
3 biji cili padi
2 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Rebus kaki dan leher ayam hingga empuk.
- Masukkan bahan-bahan lain dan rebus lagi selama 15 minit.
- Sedia dihidangkan.
Daging Masak Lada Hitam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
300 g daging batang pinang – direbus dan dibuang airnya
2 sudu besar minyak
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar dan dibahagi 2
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
1/2 pokok brokoli – dipotong
1/4 biji capsicum merah – dipotong lebar
1/4 biji capsicum hijau – dipotong lebar
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Daging yang direbus dihiris ikut suka. Ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan separuh bawang besar hingga wangi dan layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis sebentar diikuti dengan sos tomato, sos cili, sos tiram dan serbuk lada hitam. Kacau rata sebentar.
- Setelah agak pekat dan terbit sedikit minyak, masukkan daging dan kacau hingga daging kecut (keluar airnya).
- Masukkan pula air dan didihkan.
- Setelah mendidih, masukkan brokoli, capsicum merah dan hijau dan baki bawang besar. Kacau rata hingga brokoli 1/2 masak.
- Kemudian, masukkan tepung jagung dan perasa. Gaul rata, agak-agak brokoli 3/4 masak dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment