Gulai Lemak Udang Galah dan Nanas
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 kg udang galah – dibuang muncung dan janggut
1/2 biji nanas – dikupas, dibuang mata, dipotong ikut suka
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – dicarik
1 keping asam keping
1/2 paket pati santan + 1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah – dipotong kecil
10 biji cili padi – dipotong kecil
2 ketul kunyit hidup – dipotong kecil
1 biji bawang merah – dipotong kecil
Cara-cara:
- Tuangkan pati santan + air ke dalam periuk. Tambahkan bahan tumbuk, asam keping, serai dan daun kunyit. Kacau rata.
- Panaskan di atas api perlahan, kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah hingga berwap.
- Masukkan udang dan nanas. Kacau perlahan-lahan sekali sekala hingga mendidih, perlahankan api.
- Masukkan garam dan kacau beberapa minit dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment