Tuesday, August 12, 2014

Tak ingat bila

Gulai Lemak Udang Galah dan Nanas


Sumber: mrskojiwami





Bahan-bahan:
1/2 kg udang galah – dibuang muncung dan janggut
1/2 biji nanas – dikupas, dibuang mata, dipotong ikut suka
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – dicarik
1 keping asam keping
1/2 paket pati santan + 1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah – dipotong kecil
10 biji cili padi – dipotong kecil
2 ketul kunyit hidup – dipotong kecil
1 biji bawang merah – dipotong kecil

Cara-cara:

  1. Tuangkan pati santan + air ke dalam periuk. Tambahkan bahan tumbuk, asam keping, serai dan daun kunyit. Kacau rata.
  2. Panaskan di atas api perlahan, kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah hingga berwap.
  3. Masukkan udang dan nanas. Kacau perlahan-lahan sekali sekala hingga mendidih, perlahankan api.
  4. Masukkan garam dan kacau beberapa minit dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: