Wednesday, August 6, 2014

End of holiday

We were back in SB on Sunday night. But I continued my holiday until Tuesday, :). So here's a compilation of what I cooked during my holiday. We bought the frozen udang galah (giant freshwater prawn) at the Teluk Intan jetty on our way back to SB. At first we stopped by at some home scale udang galah (live) place, but the price was so expensive, ranging from RM70 - RM90 per kg. Phewww!!! So we were satisfied enough to get a RM50 per kg frozen ones in Teluk Intan. There were 28 pieces of various sizes prawns. I cooked half of it on Monday afternoon.


Udang Galah Masak Tomato

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
14 ekor udang galah – digunting bahagian muncung dan sesungutnya
1/2 biji bawang kuning – dihiris kasar
1 pokok daun bawang – dipotong 4 cm panjang
1 biji tomato – dihiris kasar
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1/2 cawan air
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula merah

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar dan tomato hingga mendidih dan pecah minyak.
  2. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram dan kacau rata selama beberapa minit.
  3. Kemudian, masukkan udang dan gaul rata, hingga bertukar warna (dari biru/kelabu kepada oren kemerah-merahan).
  4. Masukkan air dan kacau rata hingga mendidih.
  5. Masukkan garam dan gula merah. Sesuaikan rasa.
  6. Akhir sekali, masukkan bawang kuning dan daun bawang, gaul rata sebentar dan tutup api.
  7. Sedia dihidangkan.

Sup Suhun dan Bebola Ayam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/4 peket suhun – direndam
1 keping fuchuk – dipatah-patahkan, direndam
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa (I should change to another brand later)
5 biji bebola ayam – dibelah 2
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 1/2 cawan air

Cara-cara:
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan rebus hingga masak.
  2. Sedia dihidangkan.


Nasi Lemak dan Sambal Udang

Nasi Lemak

Bahan-bahan:
3 1/2 cawan beras – dibasuh bersih
3 1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
1 1/2 sudu besar garam
3 biji bawang merah – dihiris
2 inci halia – diketuk
2 helai daun pandan – disimpul

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa.
  2. Di antara waktu memasak, gembur-gemburkan beras supaya masak rata.


Sambal Tumis Udang

Bahan-bahan:
1/2 kg udang – dibuang kulit
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula merah
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Sedikit air
2 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan gula merah. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram dan asam keping. Kacau rata sebentar dan masukkan udang.
  3. Setelah udang bertukar warna, masukkan air dan kacau rata hingga mendidih.
  4. Masukkan bawang besar dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga mendidih.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.


Sotong Masak Lada Hitam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
10 ekor sotong – dipotong bulat
1/2 biji capsicum hijau – dipotong kasar
1/2 biji capsicum merah – dipotong kasar
3 tangkai daun sup – dipotong 4 cm panjang
4 ulas bawang putih – diketuk
1/2 biji bawang besar kuning – dipotong 2
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 sudu besar kicap pekat
Sedikit air
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
  2. Masukkan cili kisar, sos tiram, sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam dan kicap pekat. Kacau rata hingga mendidih.
  3. Masukkan sotong, capsicum merah dan hijau, daun sup, air dan garam. Kacau rata hingga kuah agak pekat (jangan masak sotong terlalu lama, nanti liat).
  4. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: