Udang Galah Masak Tomato
Sumber: mrskojiwamiBahan-bahan:
14 ekor udang galah – digunting bahagian muncung dan sesungutnya
1/2 biji bawang kuning – dihiris kasar
1 pokok daun bawang – dipotong 4 cm panjang
1 biji tomato – dihiris kasar
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1/2 cawan air
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula merah
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar dan tomato hingga mendidih dan pecah minyak.
- Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram dan kacau rata selama beberapa minit.
- Kemudian, masukkan udang dan gaul rata, hingga bertukar warna (dari biru/kelabu kepada oren kemerah-merahan).
- Masukkan air dan kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan garam dan gula merah. Sesuaikan rasa.
- Akhir sekali, masukkan bawang kuning dan daun bawang, gaul rata sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Sup Suhun dan Bebola Ayam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/4 peket suhun – direndam
1 keping fuchuk – dipatah-patahkan, direndam
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa (I should change to another brand later)
5 biji bebola ayam – dibelah 2
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 1/2 cawan air
Cara-cara:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan rebus hingga masak.
- Sedia dihidangkan.
Nasi Lemak dan Sambal Udang
Nasi Lemak
Bahan-bahan:3 1/2 cawan beras – dibasuh bersih
3 1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
1 1/2 sudu besar garam
3 biji bawang merah – dihiris
2 inci halia – diketuk
2 helai daun pandan – disimpul
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa.
- Di antara waktu memasak, gembur-gemburkan beras supaya masak rata.
Sambal Tumis Udang
Bahan-bahan:
1/2 kg udang – dibuang kulit
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula merah
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Sedikit air
2 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan gula merah. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan asam keping. Kacau rata sebentar dan masukkan udang.
- Setelah udang bertukar warna, masukkan air dan kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan bawang besar dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga mendidih.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
Sotong Masak Lada Hitam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ekor sotong – dipotong bulat
1/2 biji capsicum hijau – dipotong kasar
1/2 biji capsicum merah – dipotong kasar
3 tangkai daun sup – dipotong 4 cm panjang
4 ulas bawang putih – diketuk
1/2 biji bawang besar kuning – dipotong 2
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 sudu besar kicap pekat
Sedikit air
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
- Masukkan cili kisar, sos tiram, sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam dan kicap pekat. Kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan sotong, capsicum merah dan hijau, daun sup, air dan garam. Kacau rata hingga kuah agak pekat (jangan masak sotong terlalu lama, nanti liat).
- Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment