Tuesday, July 1, 2014

Iftar Day 2 (30.6.2014)

TIPS MEMUDAHKAN KERJA MEMASAK DI BULAN PUASA


  • Rendam 30 tangkai cili kering yang dipotong kecil di dalam air panas selama 30 minit. Toskan air dan buang bijinya. Ketepikan. Kemudian, kupas 3 biji bawang besar dan 6 ulas bawang putih. Potong kecil-kecil, masukkan ke dalam blender bersama cili kering. Tambah air secukupnya. Kisar hingga halus dan simpan di dalam bekas bertutup yang bersih dan kering.
  • Kegunaan: untuk masak sambal tumis, rencah mi/bihun/kuey teow goreng, asam pedas/rendang (tambah halia, lengkuas, kunyit hidup, serai), masak kicap. Labelkan.
  • Kupas 5 biji bawang besar dan 5 biji bawang kecil dan kisar dengan air secukupnya. Simpan di dalam bekas bertutup dan labelkan.
  • Kupas 2 labu bawang putih dan kisar dengan air secukupnya. Simpan di dalam bekas bertutup dan labelkan.
  • Kupas 1 ketul besar halia dan kisar dengan air secukupnya. Simpan di dalam bekas bertutup dan labelkan.
  • Sesuai untuk menumis kari, sardin dll. Buat dalam kadar untuk kegunaan seminggu.





KARI SOTONG

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
12 ekor sotong sederhana – dibersihkan
1 peket serbuk kari ikan + 1 sudu besar serbuk cili
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1/2 cawan santan pekat
1/4 cawan air asam jawa
1/2 sudu besar halia kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar bawang besar kisar
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1/4 cawan minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis halba campur sebentar dan masukkan bahan-bahan kisar. Tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan campuran serbuk kari (tanpa dibancuh dengan air). Kacau rata, tumis hingga terbit minyak dan garing.
  3. Masukkan 1/4 cawan air. Setelah mendidih, masukkan sotong dan gaul rata, tambah 1/2 cawan air lagi. Setelah mendidih, masukkan santan pekat dan gaul rata.
  4. Setelah mendidih, masukkan air asam jawa dan garam. Perasakan secukupnya, setelah kuah agak pekat dan mendidih, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.


SAMBAL BELACAN

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 biji cili merah – dipotong kecil
20 biji cili padi hijau/merah – dipotong kecil
1 inci belacan – dibakar
1 sudu teh gula perang
1/2 sudu teh garam halus
3/4 cawan air asam jawa pekat (asam jawa + air masak bertapis)

Cara-cara:
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender.
  2. Kisar, terpulang hendak hancur atau kasar-kasar sedikit.
  3. Tuangkan ke dalam mangkuk.
  4. Sedia dihidangkan.


TAUGEH HIJAU TUMIS SOS TIRAM

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 peket taugeh hijau – dibasuh dan ditoskan
1/2 cawan udang kecil
3 ulas bawang putih – diketuk
1 sudu besar bawang besar kisar
1/2 batang cili merah – dihiris serong
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar minyak masak
Sedikit air

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bahan kisar hingga naik bau.
  2. Tuangkan sos tiram dan tumis sebentar. Masukkan udang dan tumis sebentar.
  3. Masukkan taugeh hijau dan gaul rata, tambah sedikit air dan cili merah.
  4. Setelah sayur agak empuk, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.


No comments: