- Rendam 30 tangkai cili kering yang dipotong kecil di dalam air panas selama 30 minit. Toskan air dan buang bijinya. Ketepikan. Kemudian, kupas 3 biji bawang besar dan 6 ulas bawang putih. Potong kecil-kecil, masukkan ke dalam blender bersama cili kering. Tambah air secukupnya. Kisar hingga halus dan simpan di dalam bekas bertutup yang bersih dan kering.
- Kegunaan: untuk masak sambal tumis, rencah mi/bihun/kuey teow goreng, asam pedas/rendang (tambah halia, lengkuas, kunyit hidup, serai), masak kicap. Labelkan.
- Kupas 5 biji bawang besar dan 5 biji bawang kecil dan kisar dengan air secukupnya. Simpan di dalam bekas bertutup dan labelkan.
- Kupas 2 labu bawang putih dan kisar dengan air secukupnya. Simpan di dalam bekas bertutup dan labelkan.
- Kupas 1 ketul besar halia dan kisar dengan air secukupnya. Simpan di dalam bekas bertutup dan labelkan.
- Sesuai untuk menumis kari, sardin dll. Buat dalam kadar untuk kegunaan seminggu.
KARI SOTONG
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
12 ekor sotong sederhana – dibersihkan
1 peket serbuk kari ikan + 1 sudu besar serbuk cili
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1/2 cawan santan pekat
1/4 cawan air asam jawa
1/2 sudu besar halia kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar bawang besar kisar
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1/4 cawan minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis halba campur sebentar dan masukkan bahan-bahan kisar. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan campuran serbuk kari (tanpa dibancuh dengan air). Kacau rata, tumis hingga terbit minyak dan garing.
- Masukkan 1/4 cawan air. Setelah mendidih, masukkan sotong dan gaul rata, tambah 1/2 cawan air lagi. Setelah mendidih, masukkan santan pekat dan gaul rata.
- Setelah mendidih, masukkan air asam jawa dan garam. Perasakan secukupnya, setelah kuah agak pekat dan mendidih, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
SAMBAL BELACAN
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 biji cili merah – dipotong kecil
20 biji cili padi hijau/merah – dipotong kecil
1 inci belacan – dibakar
1 sudu teh gula perang
1/2 sudu teh garam halus
3/4 cawan air asam jawa pekat (asam jawa + air masak bertapis)
Cara-cara:
- Masukkan kesemua bahan ke dalam blender.
- Kisar, terpulang hendak hancur atau kasar-kasar sedikit.
- Tuangkan ke dalam mangkuk.
- Sedia dihidangkan.
TAUGEH HIJAU TUMIS SOS TIRAM
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 peket taugeh hijau – dibasuh dan ditoskan
1/2 cawan udang kecil
3 ulas bawang putih – diketuk
1 sudu besar bawang besar kisar
1/2 batang cili merah – dihiris serong
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar minyak masak
Sedikit air
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bahan kisar hingga naik bau.
- Tuangkan sos tiram dan tumis sebentar. Masukkan udang dan tumis sebentar.
- Masukkan taugeh hijau dan gaul rata, tambah sedikit air dan cili merah.
- Setelah sayur agak empuk, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment