Masak Sardin
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih – dihiris
2 biji bawang merah – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 keping asam keping
5 biji cili padi – dibelah tidak putus
1/2 biji cili merah – dihiris serong
1 tin sardin cap Ayam
1 tin sardin air
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu.
- Kemudian, masukkan sardin dan tumis sebentar. Masukkan air, sos tiram, asam keping, cili padi dan cili merah.
- Kacau sekali-sekala hingga mendidih, kemudian masukkan garam. Masak sebentar hingga kuah memekat dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Daging Pekasam Goreng
Bahan-bahan:
1/2 ketul daging pekasam – dibasuh dan dihiris nipis
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
1/2 biji cili merah – dihiris serong
3 biji cili padi – dipotong kecil
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng daging pekasam hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Gunakan minyak yang sama, goreng bahan-bahan lain hingga wangi dan layu.
- Kemudian, letakkan di atas daging pekasam tadi.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment