Friday, July 18, 2014

Sahur Day 20 (Friday, 18.7.14)

Masak Sardin


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih – dihiris
2 biji bawang merah – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 keping asam keping
5 biji cili padi – dibelah tidak putus
1/2 biji cili merah – dihiris serong
1 tin sardin cap Ayam
1 tin sardin air
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu.
  2. Kemudian, masukkan sardin dan tumis sebentar. Masukkan air, sos tiram, asam keping, cili padi dan cili merah.
  3. Kacau sekali-sekala hingga mendidih, kemudian masukkan garam. Masak sebentar hingga kuah memekat dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.


Daging Pekasam Goreng


Bahan-bahan:
1/2 ketul daging pekasam – dibasuh dan dihiris nipis
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
1/2 biji cili merah – dihiris serong
3 biji cili padi – dipotong kecil
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng daging pekasam hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Gunakan minyak yang sama, goreng bahan-bahan lain hingga wangi dan layu.
  3. Kemudian, letakkan di atas daging pekasam tadi.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: