Ayam Masak Lemak dengan Rebung
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
5 ketul ayam
2 batang rebung – dipotong 5 cm panjang dan dibelah dua jika besar
1 keping asam keping
1/2 paket santan pekat
1/4 cawan air
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar kasar/ditumbuk:
2 biji cili merah – dipotong kecil
15 biji cili padi – dipotong kecil
2 inci kunyit – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dipotong kecil
Cara-cara:
- Masukkan santan dan air ke dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata.
- Kemudian, masukkan bahan-bahan lain kecuali garam dan masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa untuk mengelakkan santan pecah.
- Setelah ayam empuk dan masak, tambahkan garam secukup rasa. Didihkan sambil dikacau selama 5 minit dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Sambal Tumis Udang dengan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
300 g udang sederhana – dibuang ekor dan kepala
1/2 cawan petai yang dikupas
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu teh gula merah
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam keping
Air
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga mendidih. Kemudian, masukkan gula merah dan tumis selama 3 minit sehingga nampak berkilat.
- Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis selama 3 minit lagi.
- Setelah terbit minyak, masukkan petai dan tumis seketika hingga separuh masak.
- Masukkan pula udang, air, bawang besar dan asam keping. Kacau sekali sekala hingga mendidih dan kuah memekat.
- Akhir sekali, masukkan garam dan kacau seketika dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Taugeh Tumis Kicap
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 biji bawang merah – dihiris halus
1 ulas bawang putih – dihiris halus
Sedikit ikan bilis – dibasuh dan ditoskan
1 cawan taugeh – dibersihkan
1 pokok daun kucai – dipotong 4 cm panjang
1/2 biji cili merah – dihiris serong
2 sudu besar kicap masin/manis
Sedikit air
1 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing dan angkat. Ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
- Kemudian, masukkan taugeh, daun kucai dan cili merah. Kacau rata dan masukkan air dan kicap. Gaul rata.
- Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidangkan.
TIPS:
- Untuk memanjangkan jangka hayat petai yang tidak dimasak, kupas dan buang kulit (termasuk yang putih).
- Basuh bersih, kemudian simpan di dalam bekas yang sesuai, tuangkan air masak sejuk.
- Simpan di dalam peti sejuk. Petai akan mengembang dan kelihatan segar.
- Tukar air setiap hari selagi belum dimasak.
- Petai tidak akan mengecut apabila dimasak.
No comments:
Post a Comment