Tuesday, July 22, 2014

Iftar Day 20 (18.7.14 Friday)

Ayam Masak Lemak dengan Rebung


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 ketul ayam
2 batang rebung – dipotong 5 cm panjang dan dibelah dua jika besar
1 keping asam keping
1/2 paket santan pekat
1/4 cawan air
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar kasar/ditumbuk:
2 biji cili merah – dipotong kecil
15 biji cili padi – dipotong kecil
2 inci kunyit – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dipotong kecil

Cara-cara:

  1. Masukkan santan dan air ke dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata.
  2. Kemudian, masukkan bahan-bahan lain kecuali garam dan masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa untuk mengelakkan santan pecah.
  3. Setelah ayam empuk dan masak, tambahkan garam secukup rasa. Didihkan sambil dikacau selama 5 minit dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.






Sambal Tumis Udang dengan Petai



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:

300 g udang sederhana – dibuang ekor dan kepala
1/2 cawan petai yang dikupas
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu teh gula merah
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam keping
Air
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga mendidih. Kemudian, masukkan gula merah dan tumis selama 3 minit sehingga nampak berkilat.
  2. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis selama 3 minit lagi.
  3. Setelah terbit minyak, masukkan petai dan tumis seketika hingga separuh masak.
  4. Masukkan pula udang, air, bawang besar dan asam keping. Kacau sekali sekala hingga mendidih dan kuah memekat.
  5. Akhir sekali, masukkan garam dan kacau seketika dan tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.







Taugeh Tumis Kicap



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 biji bawang merah – dihiris halus
1 ulas bawang putih – dihiris halus
Sedikit ikan bilis – dibasuh dan ditoskan
1 cawan taugeh – dibersihkan
1 pokok daun kucai – dipotong 4 cm panjang
1/2 biji cili merah – dihiris serong
2 sudu besar kicap masin/manis
Sedikit air
1 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing dan angkat. Ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  3. Kemudian, masukkan taugeh, daun kucai dan cili merah. Kacau rata dan masukkan air dan kicap. Gaul rata.
  4. Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidangkan.


TIPS:


  • Untuk memanjangkan jangka hayat petai yang tidak dimasak, kupas dan buang kulit (termasuk yang putih).
  • Basuh bersih, kemudian simpan di dalam bekas yang sesuai, tuangkan air masak sejuk.
  • Simpan di dalam peti sejuk. Petai akan mengembang dan kelihatan segar.
  • Tukar air setiap hari selagi belum dimasak.
  • Petai tidak akan mengecut apabila dimasak.

No comments: