Wednesday, July 23, 2014

Iftar Day 24 (22.7.14 Tuesday)

Daging Masak Lada Hitam

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
300 g daging batang pinang – dihiris nipis melawan urat
1/2 biji capsicum merah – dipotong dadu lebar-lebar
2 biji cili hijau – dipotong 3 dan dibelah 2, dibuang biji
1/2 biji bawang kuning – dihiris kasar
3 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap pekat
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan sos tiram, sos cili, serbuk lada hitam dan kicap. Kacau rata hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan kacau rata. Masak sehingga daging mengecut (keluar air) dan berkuah.
  3. Masukkan garam, capsicum, cili hijau dan bawang kuning. Gaul rata hingga sayur-sayuran 3/4 masak dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.


Masak Lemak Labu

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 biji labu saiz kecil – dibuang kulit dan dipotong dadu besar-besar
Sedikit ikan bilis – dibersihkan
1 biji bawang merah – dihiris
1 helai daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
1/2 paket santan pekat
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Rebus labu bersama air selama 10 minit (1/2 masak).
  2. Masukkan bahan-bahan lain kecuali garam dan kacau rata perlahan-lahan.
  3. Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.


Kuah Durian

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
10 ulas durian
1 helai daun pandan – disimpul
5 sudu besar gula putih
Secubit garam
1/2 paket santan pekat
1/2 cawan air

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan jerang di atas api perlahan.
  2. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat.
  3. Tutup api dan sedia dihidangkan dengan roti putih.

No comments: