Daging Masak Lada Hitam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
300 g daging batang pinang – dihiris nipis melawan urat
1/2 biji capsicum merah – dipotong dadu lebar-lebar
2 biji cili hijau – dipotong 3 dan dibelah 2, dibuang biji
1/2 biji bawang kuning – dihiris kasar
3 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap pekat
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan sos tiram, sos cili, serbuk lada hitam dan kicap. Kacau rata hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan kacau rata. Masak sehingga daging mengecut (keluar air) dan berkuah.
- Masukkan garam, capsicum, cili hijau dan bawang kuning. Gaul rata hingga sayur-sayuran 3/4 masak dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Masak Lemak Labu
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 biji labu saiz kecil – dibuang kulit dan dipotong dadu besar-besar
Sedikit ikan bilis – dibersihkan
1 biji bawang merah – dihiris
1 helai daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
1/2 paket santan pekat
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Rebus labu bersama air selama 10 minit (1/2 masak).
- Masukkan bahan-bahan lain kecuali garam dan kacau rata perlahan-lahan.
- Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa.
- Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.
Kuah Durian
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ulas durian
1 helai daun pandan – disimpul
5 sudu besar gula putih
Secubit garam
1/2 paket santan pekat
1/2 cawan air
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan jerang di atas api perlahan.
- Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat.
- Tutup api dan sedia dihidangkan dengan roti putih.
No comments:
Post a Comment