Monday, July 14, 2014

Iftar Day 15 (Sunday 13.7.14)

Fettucine Bolognaise


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:

1/2 paket fettucine
2 sudu besar minyak masak/minyak zaitun
1/2 sudu besar garam halus
Air untuk merebus
2 sudu besar mentega

Bahan-bahan kuah:
1 tin sos spaghetti (Prego Mushroom)
3 kuntum cendawan straw – dihiris kasar
1 blok daging kisar Ramly – digemburkan
3 ulas bawang putih – dicincang
1 biji bawang besar – dicincang
1 mangkuk air rebusan daging/air
3 sudu besar minyak zaitun
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Didihkan air di dalam periuk, masukkan garam dan minyak. Setelah mendidih, masukkan fettucine dan rebus hingga al-dente (masak dan kenyal). Toskan airnya dan gaulkan dengan mentega. Letak di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
  2. Sediakan kuali. Panaskan kuali, tuangkan minyak zaitun. Jangan biarkan terlalu panas, agak-agak seminit terus masukkan bawang putih dan bawang besar. Tumis hingga layu.
  3. Kemudian, masukkan daging cincang dan gaul hingga bertukar warna. Kemudian, masukkan cendawan, air rebusan dan sos spaghetti. Renihkan di atas api perlahan hingga kuah agak pekat.
  4. Masukkan garam secukup rasa dan gaul hingga kuah memekat.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.
  6. Tuangkan ke atas fettucine tadi.

No comments: