Fettucine Bolognaise
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 paket fettucine
2 sudu besar minyak masak/minyak zaitun
1/2 sudu besar garam halus
Air untuk merebus
2 sudu besar mentega
Bahan-bahan kuah:
1 tin sos spaghetti (Prego Mushroom)
3 kuntum cendawan straw – dihiris kasar
1 blok daging kisar Ramly – digemburkan
3 ulas bawang putih – dicincang
1 biji bawang besar – dicincang
1 mangkuk air rebusan daging/air
3 sudu besar minyak zaitun
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Didihkan air di dalam periuk, masukkan garam dan minyak. Setelah mendidih, masukkan fettucine dan rebus hingga al-dente (masak dan kenyal). Toskan airnya dan gaulkan dengan mentega. Letak di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
- Sediakan kuali. Panaskan kuali, tuangkan minyak zaitun. Jangan biarkan terlalu panas, agak-agak seminit terus masukkan bawang putih dan bawang besar. Tumis hingga layu.
- Kemudian, masukkan daging cincang dan gaul hingga bertukar warna. Kemudian, masukkan cendawan, air rebusan dan sos spaghetti. Renihkan di atas api perlahan hingga kuah agak pekat.
- Masukkan garam secukup rasa dan gaul hingga kuah memekat.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
- Tuangkan ke atas fettucine tadi.
No comments:
Post a Comment