Wednesday, July 9, 2014

Iftar Day 10 (2014) 8/7/14

IKAN BILIS DAN PETAI BERLADA


Sumber: Kak Jee (Fauziah Samad)

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 genggam ikan bilis – dibersihkan
1/2 cawan petai yang dikupas – dibelah 2
1 keping asam keping
Minyak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar kering:
2 biji cili merah – dipotong kecil
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil

Cara-cara:

  1. Panaskan 1/2 cawan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama dan goreng petai separuh masak. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan.
  3. Masih gunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga harum dan agak garing. Masukkan asam keping dan sedikit garam (tidak perlu banyak kerana ikan bilis sudah masin).
  4. Setelah agak mesra dan cukup rasa, tutup api.
  5. Masukkan ikan bilis dan petai. Gaul rata dan angkat. Sedia dihidangkan.


AYAM MASAK LEMAK CILI PADI DENGAN REBUNG


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 ketul ayam
2 batang rebung muda – dipotong 5 cm dan dibelah 2
1 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – diracik kasar
1 keping asam keping
1 biji bawang merah – dihiris
1/2 paket santan pekat + 1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar kasar:
2 ketul kunyit – dikupas dan dipotong kecil
15 biji cili padi – dipotong kecil
1/2 biji cili merah – dipotong kecil

Cara-cara:
  1. Masukkan kesemua bahan kecuali garam ke dalam periuk.
  2. Renihkan di atas api perlahan sambil dikacau selalu. Elakkan santan pecah.
  3. Renih sehingga ayam dan rebung empuk. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Renihkan sebentar hingga betul-betul masak. Tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: