Tuesday, July 15, 2014

Iftar Day 16 (14.7.14 Monday)

Ikan Talapia Goreng Berlada


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia sederhana – dikelar tiga di kedua-dua belah
2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar kasar (atau ditumbuk kasar):
2 1/2 biji cili merah – dipotong kecil
20 biji cili padi – dipotong kecil
3 biji bawang besar – dipotong kecil

2 sudu besar Maggi Cukup Rasa ATAU garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata.
  2. Setelah minyak cukup panas, goreng ikan hingga garing di kedua-dua belah. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  3. Tinggalkan 1 senduk minyak di dalam kuali yang sama. Tumis bahan kisar hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan perasa, tumis lagi hingga separuh garing. Tuangkan ke atas ikan goreng tadi. Sedia dihidangkan.



Gulai Lemak Putih Tauge dan Tauhu


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan taugeh – dibersihkan
1 ketul tauhu putih – dipotong 6
1/2 cawan udang putih kecil – dibuang kepala
1 1/2 keping fuchuk – diracik kasar dan direndam
Sedikit suhun – direndam
1/2 biji cili merah – dihiris serong
2 tangkai daun kucai – dipotong 4 cm panjang
1/2 cawan air
1/2 kotak santan
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Satukan air dan santan di dalam periuk. Renihkan.
  2. Setelah merenih, masukkan tauhu dan udang, kacau sebentar perlahan-lahan supaya tauhu tidak hancur.
  3. Kemudian, masukkan fuchuk, suhun, daun kucai dan cili merah. Kacau perlahan-lahan selama beberapa minit.
  4. Akhir sekali, masukkan garam. Perasakan secukupnya. Setelah mendidih sambil dikacau, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: