Ikan Talapia Goreng Berlada
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia sederhana – dikelar tiga di kedua-dua belah
2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar kasar (atau ditumbuk kasar):
2 1/2 biji cili merah – dipotong kecil
20 biji cili padi – dipotong kecil
3 biji bawang besar – dipotong kecil
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa ATAU garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata.
- Setelah minyak cukup panas, goreng ikan hingga garing di kedua-dua belah. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Tinggalkan 1 senduk minyak di dalam kuali yang sama. Tumis bahan kisar hingga wangi dan layu.
- Masukkan perasa, tumis lagi hingga separuh garing. Tuangkan ke atas ikan goreng tadi. Sedia dihidangkan.
Gulai Lemak Putih Tauge dan Tauhu
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan taugeh – dibersihkan
1 ketul tauhu putih – dipotong 6
1/2 cawan udang putih kecil – dibuang kepala
1 1/2 keping fuchuk – diracik kasar dan direndam
Sedikit suhun – direndam
1/2 biji cili merah – dihiris serong
2 tangkai daun kucai – dipotong 4 cm panjang
1/2 cawan air
1/2 kotak santan
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Satukan air dan santan di dalam periuk. Renihkan.
- Setelah merenih, masukkan tauhu dan udang, kacau sebentar perlahan-lahan supaya tauhu tidak hancur.
- Kemudian, masukkan fuchuk, suhun, daun kucai dan cili merah. Kacau perlahan-lahan selama beberapa minit.
- Akhir sekali, masukkan garam. Perasakan secukupnya. Setelah mendidih sambil dikacau, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment