Thursday, July 10, 2014

Iftar Day 11 (9.7.14)

IKAN KERISI MASAK BERLADA


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 ekor ikan kerisi sederhana – dibersihkan, dikelar 3
Serbuk kunyit dan garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar kasar (tambah 1 sudu kecil air):
2 biji cili merah – dipotong kecil
10 biji cili padi – dipatah-patahkan
2 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil

Garam secukup rasa
1 keping asam keping

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata.
  2. Setelah minyak panas, masukkan ikan dan goreng hingga garing (kuning keemasan). Angkat dan toskan minyak di atas paper towel. Susun di dalam pinggan hidangan.
  3. Gunakan minyak yang sama, tinggalkan dalam 4 sudu besar. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan asam keping dan garam. Tumis lagi sehingga bawang kelihatan layu dan agak berminyak, tapi jangan sampai bertukar warna hitam (hangus). Tutup api.
  4. Sendukkan ke atas ikan goreng tadi rata-rata. Sedia dihidangkan.



KANGKUNG GORENG BELACAN


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
15 tangkai kangkung – diasingkan batang dan daun, batang dipotong 5 cm panjang dan dibelah 2
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak

Bahan-bahan dikisar kasar:
1/2 biji cili merah – dipotong kecil
3 biji cili padi – dipotong kecil
Sedikit ikan bilis – dibasuh bersih
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1 biji bawang kecil – dipotong kecil
1/2 inci belacan

Cara-cara:
  1. Rendam kangkung di dalam air berisi sedikit cuka selama 5 minit. Ini untuk membuang kotoran pada sayur. Kemudian, bilas dengan air bersih. Toskan airnya.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan sedikit layu.
  3. Masukkan sos tiram dan kacau sebentar.
  4. Masukkan kangkung dan sedikit air dan gaul rata menggunakan api besar (stir-fry) selama 2-3 minit. Tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.
  6. Garam tidak diperlukan sebab ada sos tiram.

No comments: