IKAN KERISI MASAK BERLADA
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ekor ikan kerisi sederhana – dibersihkan, dikelar 3
Serbuk kunyit dan garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar kasar (tambah 1 sudu kecil air):
2 biji cili merah – dipotong kecil
10 biji cili padi – dipatah-patahkan
2 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata.
- Setelah minyak panas, masukkan ikan dan goreng hingga garing (kuning keemasan). Angkat dan toskan minyak di atas paper towel. Susun di dalam pinggan hidangan.
- Gunakan minyak yang sama, tinggalkan dalam 4 sudu besar. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan asam keping dan garam. Tumis lagi sehingga bawang kelihatan layu dan agak berminyak, tapi jangan sampai bertukar warna hitam (hangus). Tutup api.
- Sendukkan ke atas ikan goreng tadi rata-rata. Sedia dihidangkan.
KANGKUNG GORENG BELACAN
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
15 tangkai kangkung – diasingkan batang dan daun, batang dipotong 5 cm panjang dan dibelah 2
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak
Bahan-bahan dikisar kasar:
1/2 biji cili merah – dipotong kecil
3 biji cili padi – dipotong kecil
Sedikit ikan bilis – dibasuh bersih
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1 biji bawang kecil – dipotong kecil
1/2 inci belacan
Cara-cara:
- Rendam kangkung di dalam air berisi sedikit cuka selama 5 minit. Ini untuk membuang kotoran pada sayur. Kemudian, bilas dengan air bersih. Toskan airnya.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan sedikit layu.
- Masukkan sos tiram dan kacau sebentar.
- Masukkan kangkung dan sedikit air dan gaul rata menggunakan api besar (stir-fry) selama 2-3 minit. Tutup api.
- Sedia dihidangkan.
- Garam tidak diperlukan sebab ada sos tiram.
No comments:
Post a Comment