Ayam Bakar Sos Nando’s
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
5 ketul ayam – dibersihkan
1/2 botol Sos Nando’s Extra Hot
1/4 botol Sos Nando’s Hot
Bahan-bahan lain:
2 sudu teh Italian Mixed Herbs (dalam botol)
3 kiub mentega (unsalted)
1 1/2 sudu teh garam halus
1/2 biji lemon – diambil jusnya
1 pokok daun ketumbar – diracik kasar
1 biji kentang – dipotong 6
1/2 biji bawang besar – dipotong 2
1/2 biji lobak merah – dipotong kiub besar
Cara-cara:
- Perap ayam dengan kedua-dua sos selama 24 jam (semalaman). Atau paling kurang 2 – 3 jam.
- Semasa hendak memasak, sediakan casserole dish dan panaskan oven pada suhu 200°C selama 10 minit.
- Sementara itu, gaulkan ayam tadi dengan bahan-bahan lain kecuali mentega hingga mesra.
- Kemudian, susun di dalam casserole dan letakkan mentega.
- Bakar di dalam oven selama 1 1/4 jam, separuh masa terbalikkan ayam. 10 minit terakhir pula, tukarkan ke api atas supaya bahagian atas sedikit garing.
- Setelah masak, sedia dihidangkan.
Sambal Tumis Sotong
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
15 ekor sotong sederhana (kalau bertelur lagi bagus) – dibersihkan dan dibiarkan seekor-seekor
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh gula merah
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar sebentar hingga naik bau.
- Masukkan gula merah dan tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan sos cili dan sos tiram. Tumis sebentar lagi.
- Kemudian, masukkan sotong, bawang hiris dan asam keping. Masak sehingga keluar air sotong, tambah air jika perlu (selalunya tak perlu, sebab air sotong dah banyak).
- Masak lebih kurang 7 – 8 minit, perasakan dan masak sedikit lagi kemudian tutup api.
- Sotong tidak boleh dimasak terlalu lama, nanti liat.
- Sedia dihidangkan.
Taugeh Tumis Kicap
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 cawan taugeh – dibersihkan
1 pokok daun kucai – dipotong 4 cm panjang
1/2 biji cili merah – dihiris serong
1 ketul tauhu putih – dipotong dadu
Sedikit ikan bilis – dibersihkan
1 1/2 sudu besar kicap masin/manis
Minyak masak
Sedikit air
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng tauhu hingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 1 sudu minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
- Kemudian, masukkan taugeh, kucai dan cili merah. Gaul rata dan masukkan pula kicap dan air.
- Gaul rata hingga sayur kelihatan masak. Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan tauhu. Gaul rata dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment