Hati Lembu Masak Hitam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
250 g hati lembu – direbus hingga empuk, ditoskan airnya
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
1 helai daun pandan – disimpul
1 batang serai – diketuk
1 sudu besar kerisik
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar halia kisar
1 sudu besar cuka
1 1/2 sudu besar kicap pekat
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Hati lembu yang telah direbus dipotong kiub (jangan terlalu nipis). Gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
- Panaskan minyak, goreng hati lembu separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis cili kisar, kerisik dan halia kisar bersama serai dan daun pandan hingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan kicap dan cuka. Tumis lagi hingga pekat.
- Masukkan air dan renihkan barulah masukkan hati lembu dan garam.
- Sesuaikan rasa dan setelah kuah agak pekat, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment