Monday, July 14, 2014

Sahur Day 16 (Monday 14.7.14)

Hati Lembu Masak Hitam


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
250 g hati lembu – direbus hingga empuk, ditoskan airnya
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
1 helai daun pandan – disimpul
1 batang serai – diketuk
1 sudu besar kerisik
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar halia kisar
1 sudu besar cuka
1 1/2 sudu besar kicap pekat
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Hati lembu yang telah direbus dipotong kiub (jangan terlalu nipis). Gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak, goreng hati lembu separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Gunakan minyak yang sama, tumis cili kisar, kerisik dan halia kisar bersama serai dan daun pandan hingga pecah minyak.
  4. Kemudian, masukkan kicap dan cuka. Tumis lagi hingga pekat.
  5. Masukkan air dan renihkan barulah masukkan hati lembu dan garam.
  6. Sesuaikan rasa dan setelah kuah agak pekat, tutup api.
  7. Sedia dihidangkan.

No comments: