Wednesday, July 2, 2014

Sahur Day 4

SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
15 biji telur puyuh – dibersihkan
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu kecil gula perang
Garam secukup rasa
Minyak
Air

Cara-cara:

  1. Rebus telur puyuh bersama 1 sudu besar garam hingga masak. Buang air panas dan rendam di dalam air biasa selama 10 minit. Kemudian, kupas kulit telur dan ketepikan. Tujuan garam dimasukkan adalah supaya telur yang direbus cantik apabila dikupas.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis cili kisar sebentar dan masukkan gula perang. Tumis sebentar dan masukkan pula sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air dan masak hingga mendidih, masukkan telur dan garam. Gaul rata selama 5 minit, tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: