Daging Masak Hitam
Sumber: mrskojiwami
**Versi tak sempat nak rebus dan perap.
Bahan-bahan:
1/2 kg daging – dipotong melawan urat, terpulang sama ada hendak nipis atau kiub
1 sudu besar cuka putih
3 sudu teh gula merah
1 1/2 sudu besar kicap pekat Jalen
1 batang serai – diketuk
1 pokok daun ketumbar – diracik kasar
1 sudu besar halia kisar
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 biji kentang – dipotong dadu
Garam secukup rasa
Sedikit air (jika perlu)
4 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng kentang hingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis cili kering dan halia kisar hingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan cuka, kicap dan serai. Tumis lagi hingga betul-betul garing dan wangi.
- Masukkan daging dan kacau hingga air daging keluar. Jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air. Renihkan.
- Setelah merenih, masukkan daun ketumbar dan garam. Perasakan secukupnya di atas api sederhana.
- Setelah kuah memekat sedikit (terpulang hendak buat kering atau berkuah), masukkan kentang goreng dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Sambal Tumis Tempoyak Ikan Bilis dan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 genggam ikan bilis – dibersihkan
1/2 cawan petai yang dikupas
1 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar/ditumbuk kasar:
2 biji cili merah – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1/2 biji bawang besar – dipotong kecil
10 biji cili padi – dipotong kecil
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng petai separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan 1 sudu besar minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan layu.
- Kemudian, masukkan asam keping, tempoyak, garam dan gula. Gaul rata hingga sebati. Tutup api.
- Masukkan petai dan ikan bilis. Gaul rata dan angkat.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment