Thursday, July 17, 2014

Iftar Day 18 (Wed 16.7.14)

Daging Masak Hitam


Sumber: mrskojiwami

**Versi tak sempat nak rebus dan perap.

Bahan-bahan:
1/2 kg daging – dipotong melawan urat, terpulang sama ada hendak nipis atau kiub
1 sudu besar cuka putih
3 sudu teh gula merah
1 1/2 sudu besar kicap pekat Jalen
1 batang serai – diketuk
1 pokok daun ketumbar – diracik kasar
1 sudu besar halia kisar
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 biji kentang – dipotong dadu
Garam secukup rasa
Sedikit air (jika perlu)
4 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, goreng kentang hingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis cili kering dan halia kisar hingga pecah minyak.
  3. Kemudian, masukkan cuka, kicap dan serai. Tumis lagi hingga betul-betul garing dan wangi.
  4. Masukkan daging dan kacau hingga air daging keluar. Jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air. Renihkan.
  5. Setelah merenih, masukkan daun ketumbar dan garam. Perasakan secukupnya di atas api sederhana.
  6. Setelah kuah memekat sedikit (terpulang hendak buat kering atau berkuah), masukkan kentang goreng dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidangkan.


Sambal Tumis Tempoyak Ikan Bilis dan Petai


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 genggam ikan bilis – dibersihkan
1/2 cawan petai yang dikupas
1 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar/ditumbuk kasar:
2 biji cili merah – dipotong kecil
2 ulas bawang putih – dipotong kecil
1/2 biji bawang besar – dipotong kecil
10 biji cili padi – dipotong kecil

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng petai separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Tinggalkan 1 sudu besar minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan layu.
  4. Kemudian, masukkan asam keping, tempoyak, garam dan gula. Gaul rata hingga sebati. Tutup api.
  5. Masukkan petai dan ikan bilis. Gaul rata dan angkat.
  6. Sedia dihidangkan.

No comments: