Tuesday, July 22, 2014

Iftar Day 21 (19.7.2014 Saturday)

Sambal Tumis Daging

Sumber: Peej Burhan
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
700 g daging batang pinang – dihiris sederhana nipis melawan urat
1 biji bawang besar – dihiris kasar
2 batang serai – diketuk
1 keping asam keping
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
1 senduk minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar dan serai hingga wangi dan mendidih.
  2. Masukkan gula merah dan sos tiram. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Kemudian, masukkan daging, bawang besar dan asam keping. Kacau sekali-sekala, masak sehingga daging mengecut dan menjadi berkuah.
  4. Masukkan garam dan kacau hingga mendapat kepekatan kuah yang diingini.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.





Ikan Talapia Goreng Berlada


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia merah sederhana besar – dikelar di kedua-dua belah
2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 keping asam keping
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Minyak masak

Bahan-bahan dikisar kasar/ditumbuk:
2 biji cili merah – dipotong kecil
30 biji cili padi – dipotong kecil
2 biji bawang besar – dipotong kecil
5 ulas bawang putih – dipotong kecil

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak secukupnya. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata.
  2. Goreng hingga garing di kedua-dua belah. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  3. Tinggalkan 5 sudu besar minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan Maggi Cukup Rasa dan asam keping. Tumis selama 5-7 minit, tutup api dan sendukkan ke atas ikan goreng.
  5. Sedia dihidangkan.






Sayur Campur



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 biji straw mushrooms – dihiris kasar
1/2 batang carrot – dihiris bulat
10 biji kacang peas – dipotong 2
2 keping kubis Cina – dihiris lebar
1/2 biji cili merah – dihiris serong
6 ekor sotong – dipotong bulat
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/4 cawan air
1 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan sotong dan tumis sebentar, kemudian masukkan kacang peas dan carrot. Tumis sebentar hingga separuh masak.
  3. Kemudian, masukkan air, kubis Cina, straw mushrooms, cili merah dan Maggi Cukup Rasa. Kacau sekali-sekala hingga mendidih dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.




Bubur Kacang Durian



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan kacang hijau – direbus hingga empuk dan ditoskan
10 ulas durian
1 helai daun pandan
5 sudu besar gula pasir/gula perang (agak-agak)
1/2 paket santan pekat
1 cawan air
Secubit garam

Cara-cara:

  1. Masukkan kacang yang direbus ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain kecuali santan dan garam.
  2. Renihkan di atas api sederhana sambil dikacau sekali-sekala.
  3. Setelah mendidih, masukkan santan dan garam dan masak hingga mendapat kepekatan yang diingini.
  4. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: