Sambal Tumis Daging
Sumber: Peej BurhanOlahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
700 g daging batang pinang – dihiris sederhana nipis melawan urat
1 biji bawang besar – dihiris kasar
2 batang serai – diketuk
1 keping asam keping
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
1 senduk minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar dan serai hingga wangi dan mendidih.
- Masukkan gula merah dan sos tiram. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan daging, bawang besar dan asam keping. Kacau sekali-sekala, masak sehingga daging mengecut dan menjadi berkuah.
- Masukkan garam dan kacau hingga mendapat kepekatan kuah yang diingini.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
Ikan Talapia Goreng Berlada
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia merah sederhana besar – dikelar di kedua-dua belah
2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 keping asam keping
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Minyak masak
Bahan-bahan dikisar kasar/ditumbuk:
2 biji cili merah – dipotong kecil
30 biji cili padi – dipotong kecil
2 biji bawang besar – dipotong kecil
5 ulas bawang putih – dipotong kecil
Cara-cara:
- Panaskan minyak secukupnya. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata.
- Goreng hingga garing di kedua-dua belah. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Tinggalkan 5 sudu besar minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan layu.
- Masukkan Maggi Cukup Rasa dan asam keping. Tumis selama 5-7 minit, tutup api dan sendukkan ke atas ikan goreng.
- Sedia dihidangkan.
Sayur Campur
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 biji straw mushrooms – dihiris kasar
1/2 batang carrot – dihiris bulat
10 biji kacang peas – dipotong 2
2 keping kubis Cina – dihiris lebar
1/2 biji cili merah – dihiris serong
6 ekor sotong – dipotong bulat
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/4 cawan air
1 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan sotong dan tumis sebentar, kemudian masukkan kacang peas dan carrot. Tumis sebentar hingga separuh masak.
- Kemudian, masukkan air, kubis Cina, straw mushrooms, cili merah dan Maggi Cukup Rasa. Kacau sekali-sekala hingga mendidih dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Bubur Kacang Durian
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan kacang hijau – direbus hingga empuk dan ditoskan
10 ulas durian
1 helai daun pandan
5 sudu besar gula pasir/gula perang (agak-agak)
1/2 paket santan pekat
1 cawan air
Secubit garam
Cara-cara:
- Masukkan kacang yang direbus ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain kecuali santan dan garam.
- Renihkan di atas api sederhana sambil dikacau sekali-sekala.
- Setelah mendidih, masukkan santan dan garam dan masak hingga mendapat kepekatan yang diingini.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment