Monday, July 14, 2014

Sahur Day 15 (13.7.14)

Daging Kancil Goreng Kunyit


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 kg daging kancil – dipotong kecil dan dibasuh bersih
2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
1/2 biji bawang kuning – dihiris kasar
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
2 tangkai daun sup – dipotong 4 cm
1 biji cili merah – dihiris kasar
2 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak.
  2. Sementara itu, gaul daging kancil dengan serbuk kunyit dan garam.
  3. Setelah minyak panas, goreng daging kancil 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  4. Gunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang kuning hingga separuh layu.
  5. Masukkan daging kancil, daun sup dan cili merah. Tambah garam jika perlu. Gaul rata hingga daging kancil masak sepenuhnya.
  6. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: