Tuesday, July 22, 2014

Iftar Day 23 (Monday 21.7.2014)

Sup Ekor

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 kg ekor lembu – dibersihkan
Air untuk merebus
1 sudu besar cuka putih
1 bungkus Sup Bunjut Adabi
3 pokok akar daun ketumbar – dibersihkan
3 inci halia – diketuk
2 biji bawang merah – dipotong 4
3 ulas bawang putih – diketuk
1 biji kentang – dipotong 4
1/2 biji tomato – dibelah 2
Air untuk kuah sup
Garam/Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1/2 biji lemon – diambil jusnya

Hiasan:
Daun ketumbar – diracik
Bawang goreng

Cara-cara:
  1. Rebus ekor lembu dengan air dan cuka selama beberapa jam (sekurang-kurangnya 2 jam). Tambah air jika nampak semakin kering. Tujuan cuka diletakkan adalah untuk melembutkan daging ekor lembu.
  2. Setelah ekor lembu empuk, buang air rebusan dan basuh dengan air biasa. Kemudian, masukkan ke dalam periuk sup dan tuangkan air lebih sedikit dari paras ekor lembu (atau lebih jika suka).
  3. Jerangkan di atas api sederhana, masukkan Sup Bunjut, akar ketumbar, halia, bawang merah, bawang putih dan kentang.
  4. Tutup periuk, biarkan mendidih sambil dikacau sekali-sekala. Tujuan menutup periuk supaya kentang cepat empuk.
  5. Setelah menggelegak dan kentang empuk, masukkan tomato dan garam. Setelah mendidih, tutup api dan masukkan jus lemon. Kacau rata.
  6. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan dan tabur daun ketumbar dan bawang goreng. Sedia dihidangkan.


Ayam Kampung Masak Kicap

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
6 ketul ayam kampung
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng

2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 1/2 sudu besar kicap masin/manis/pekat
1/4 cawan air
1/2 biji bawang besar – dipotong bulat
1 biji cili merah – dibelah 2 tanpa putus

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan 2 sudu besar minyak. Tumis cili kisar sebentar, kemudian masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam. Tumis sebentar.
  3. Kemudian, masukkan kicap dan kacau. Tuangkan air dan biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan ayam, bawang besar dan cili merah. Kacau rata.
  4. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.



Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 cawan ikan bilis – dibersihkan
1/2 cawan petai yang dikupas
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh gula merah
1/4 cawan air
1 keping asam keping
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis cili kisar sebentar. Kemudian, masukkan gula merah dan tumis lagi.
  2. Kemudian, masukkan sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan petai dan air. Kacau sekali-sekala hingga petai separuh masak.
  4. Kemudian, masukkan ikan bilis dan asam keping.
  5. Gaul rata, akhir sekali masukkan garam.
  6. Gaul rata beberapa minit dan tutup api. Sedia dihidangkan.

No comments: