Wednesday, July 2, 2014

Sahur Day 2

SAMBAL TUMIS SARDIN

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin sardin mackerel
5 biji cili padi
1 keping asam keping
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1/2 sudu besar halia kisar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula perang
Sedikit air


Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar bersama gula perang hingga terbit bau dan minyak.
  2. Masukkan sardin bersama sosnya. Kacau rata dan masukkan sos tiram.
  3. Kacau hingga mendidih, masukkan sedikit air, asam keping dan cili padi.
  4. Setelah kuah agak pekat, masukkan garam dan kacau sebati hingga mendidih.
  5. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: