Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 tin sardin mackerel
5 biji cili padi
1 keping asam keping
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1/2 sudu besar halia kisar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula perang
Sedikit air
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar bersama gula perang hingga terbit bau dan minyak.
- Masukkan sardin bersama sosnya. Kacau rata dan masukkan sos tiram.
- Kacau hingga mendidih, masukkan sedikit air, asam keping dan cili padi.
- Setelah kuah agak pekat, masukkan garam dan kacau sebati hingga mendidih.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment