DAGING MASAK LADA HITAM
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/4 kg daging batang pinang – direbus hingga bertukar warna, air rebusan jangan buang
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar, dibahagi 2
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
1/4 packet black pepper gravy (balance beli marinated lamb chop)*
2 senduk air rebusan daging
1 sudu besar tepung jagung
3 biji cili hijau – dipotong kasar dan dibuang biji**
1 biji cili merah – dipotong kasar dan dibuang biji**
3 sudu besar minyak
2 sudu kecil bawang putih kisar
3 sudu kecil bawang merah kisar
Garam secukup rasa
* Kalau tak ada balance black pepper gravy, boles gantikan dengan perencah lada hitam MAGGI atau tambahkan lagi serbuk lada hitam
**Seelok-eloknya gunakan bell pepper (capsicum) yang dipotong kasar
Cara-cara:
- Setelah daging sejuk, hiris nipis-nipis. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar bersama separuh bawang besar yang dihiris kasar hingga wangi dan layu.
- Masukkan daging dan tumis sehingga daging agak kecut (keluar air).
- Kemudian, masukkan serbuk lada hitam, gravy, sos tiram dan sos cili. Gaul rata sehingga mendidih dan masukkan air rebusan daging. Renihkan selama lebih kurang 5 minit.
- Tambahkan tepung jagung dan kacau rata hingga mendapat kepekatan kuah yang diingini. Masukkan garam dan hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
SAMBAL TUMIS SARDIN
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 tin sardin Cap Ayam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
5 biji cili padi – dibelah tidak putus
1 keping asam keping
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar bawang merah kisar
1/2 sudu besar halia kisar
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 tin (sardin) air bertapis
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan pula sos tiram dan kacau rata. Kemudian, masukkan sardin, kacau sebentar, kemudian masukkan air, asam keping dan cili padi. Biarkan mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata beberapa minit hingga kuah agak pekat dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment