Friday, July 11, 2014

Iftar Day 12 (10.7.14 Thursday)

DAGING MASAK LADA HITAM


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/4 kg daging batang pinang – direbus hingga bertukar warna, air rebusan jangan buang
1/2 biji bawang besar – dihiris kasar, dibahagi 2
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
1/4 packet black pepper gravy (balance beli marinated lamb chop)*
2 senduk air rebusan daging
1 sudu besar tepung jagung
3 biji cili hijau – dipotong kasar dan dibuang biji**
1 biji cili merah – dipotong kasar dan dibuang biji**
3 sudu besar minyak
2 sudu kecil bawang putih kisar
3 sudu kecil bawang merah kisar
Garam secukup rasa

* Kalau tak ada balance black pepper gravy, boles gantikan dengan perencah lada hitam MAGGI atau tambahkan lagi serbuk lada hitam
**Seelok-eloknya gunakan bell pepper (capsicum) yang dipotong kasar

Cara-cara:

  1. Setelah daging sejuk, hiris nipis-nipis. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar bersama separuh bawang besar yang dihiris kasar hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan daging dan tumis sehingga daging agak kecut (keluar air).
  3. Kemudian, masukkan serbuk lada hitam, gravy, sos tiram dan sos cili. Gaul rata sehingga mendidih dan masukkan air rebusan daging. Renihkan selama lebih kurang 5 minit.
  4. Tambahkan tepung jagung dan kacau rata hingga mendapat kepekatan kuah yang diingini. Masukkan garam dan hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata sebentar dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.


SAMBAL TUMIS SARDIN


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin sardin Cap Ayam
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
5 biji cili padi – dibelah tidak putus
1 keping asam keping
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar bawang merah kisar
1/2 sudu besar halia kisar
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 tin (sardin) air bertapis
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan pula sos tiram dan kacau rata. Kemudian, masukkan sardin, kacau sebentar, kemudian masukkan air, asam keping dan cili padi. Biarkan mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata beberapa minit hingga kuah agak pekat dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: