Tuesday, July 1, 2014

Asam Pedas Lada Hitam Ikan Jenahak

ASAM PEDAS LADA HITAM IKAN JENAHAK (Versi Cair)

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 keping ikan jenahak
1 biji terung kecil – dipotong 3 (atau bendi/tomato)
2 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan – dibelah 2
1 batang serai – diketuk
1 cawan air asam jawa
1 sudu teh halba
3 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan-bahan dikisar halus:
20 tangkai cili kering – direndam air panas, dibuang biji
5 biji bawang merah – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
2 inci halia – dipotong kecil
1 inci lengkuas – dipotong kecil
2 inci kunyit hidup – dipotong kecil
1 inci belacan – dibakar
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis halba dan serai hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar dan lada hitam. Tumis dan kacau selalu hingga betul-betul masak, terbit minyak dan sedikit garing.
  2. Kemudian, masukkan 1/2 cawan air + air asam jawa (ikut suka). Kacau sekali-sekala hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan dan renihkan. Kacau sekali-sekala perlahan-lahan untuk mengelakkan ikan hancur. Setelah mendidih, masukkan terung, daun kesum dan bunga kantan.
  4. Setelah mendidih, masukkan garam dan perasakan secukupnya.
  5. Setelah mendidih sekali lagi, tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.

Nota:
Untuk versi pekat, tambahkan 2 batang serai yang dipotong kecil ke dalam bahan kisar dan kisar sehingga betul-betul halus. Kuah akan menjadi pekat.

No comments: