Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 keping ikan jenahak
1 biji terung kecil – dipotong 3 (atau bendi/tomato)
2 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan – dibelah 2
1 batang serai – diketuk
1 cawan air asam jawa
1 sudu teh halba
3 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Bahan-bahan dikisar halus:
20 tangkai cili kering – direndam air panas, dibuang biji
5 biji bawang merah – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
2 inci halia – dipotong kecil
1 inci lengkuas – dipotong kecil
2 inci kunyit hidup – dipotong kecil
1 inci belacan – dibakar
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis halba dan serai hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar dan lada hitam. Tumis dan kacau selalu hingga betul-betul masak, terbit minyak dan sedikit garing.
- Kemudian, masukkan 1/2 cawan air + air asam jawa (ikut suka). Kacau sekali-sekala hingga mendidih.
- Masukkan ikan dan renihkan. Kacau sekali-sekala perlahan-lahan untuk mengelakkan ikan hancur. Setelah mendidih, masukkan terung, daun kesum dan bunga kantan.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan perasakan secukupnya.
- Setelah mendidih sekali lagi, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Nota:
Untuk versi pekat, tambahkan 2 batang serai yang dipotong kecil ke dalam bahan kisar dan kisar sehingga betul-betul halus. Kuah akan menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment