Tuesday, July 22, 2014

Iftar Day 22 (20.7.2014 Sunday)

Sup Ayam Kampung


Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 ketul ayam kampung
1 biji kentang – dipotong 4
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 bungkus Sup Bunjut Adabi
2 biji bawang merah – dipotong 4
3 ulas bawang putih – diketuk
Air secukupnya
Garam secukup rasa/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Masukkan kesemua bahan kecuali garam/perasa ke dalam periuk dan didihkan di atas api sederhana.
  2. Tutup periuk supaya kentang cepat empuk.
  3. Selepas 10-15 minit, masukkan garam dan sesuaikan rasa.
  4. Tutup api dan sedia dihidangkan. Tabur daun bawang/sup dan bawang goreng jika suka.

No comments: