Harumnya bau butter cake yg sedang dibakar sekarang ni....hopefully sedap la, first time try buat. Hajat asal nak try baking Japanese Soft Cotton Cheesecake tapi disebabkan En K malas nak singgah Bagus, tak jadi la. Nasib baik butter ada, so 2nd choice buat Butter Cake.
VANILLA BUTTER CAKE
Sumber asal: Aziejaya
Olahan: mrskojiwami
2 cawan tepung superfine
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bicarbonate
4 biji telur gred C - suhu bilik
250 gm mentega SCS - suhu bilik, dipotong kecil
1 3/4 cawan gula castor
2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar full cream
Cara-cara:
Panaskan oven selama 20-30 minit.
Satukan tepung dengan baking powder dan soda bicarbonate. Ketepikan.
Dalam mixer, satukan gula dan butter. Pukul pada kelajuan perlahan beberapa minit dan seterusnya hingga ke high sampai putih.
Masukkan esen vanilla.
Masukkan telur satu persatu berselang seli dengan tepung hingga habis.
Akhir sekali, tuangkan susu segar dan putar sebati.
Tuangkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 40 minit.
Bila permukaan agak perang, boleh kurangkan suhu.
Sejukkan di atas redai sebelum dipotong.
Nota: Next time kurangkan gula, tadi macam agak manis.
No comments:
Post a Comment