Thursday, November 15, 2012

KEK COKLAT LEMBAP (MODIFIED)


Gambar sebelum dibakar


Bahan-bahan:

2 cawan tepung superfine
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bicarbonate
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu sejat
1 cawan minyak jagung
1 1/4 cawan air panas
1 3/4 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur

Ganache:
1/2 kotak whipping cream
1 bar coklat masakan (atau lebih jika nak pekat) - dipotong kecil2
2 sudu besar minyak jagung

Cara-cara:

Satukan tepung, soda, baking powder dan serbuk koko. Ketepikan.
Pukul telur sekejap, masukkan gula perang dan air panas, kacau hingga gula larut.
Masukkan esen vanilla, susu sejat dan minyak jagung. Kacau sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Jika rajin, boleh la tapis adunan utk dapatkan tekstur yang lebih halus.
Tuang ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 50 min/1 jam. Test dengan garpu.
Setelah masak, biar kek rehat dalam oven selama 10 minit sebelum dikeluarkan.

Utk buat topping, gunakan kaedah double boiling.
Panaskan whipping cream dan kecilkan api.
Masukkan coklat dan kacau hingga cair sepenuhnya.
Masukkan minyak dan kacau lagi hingga agak pekat.
Tuangkan ke atas kek.

No comments: