Saturday, November 24, 2012

Kari Ikan Kembung

KARI IKAN KEMBUNG





Bahan-bahan:

2 ekor ikan kembung - dibersihkan
1 paket serbuk kari ikan Baba's
1 sudu kecil halba campur
2 tangkai daun kari
Air asam jawa secukupnya
1/4 cawan santan pekat (jika suka)
Garam secukup rasa
Ajinomoto (jika suka)
5 biji bendi
1 biji terung bulat - dibelah 4
1 biji tomato - dibelah 2
Minyak untuk menumis
Sedikit air

Bahan-bahan tumbuk:

3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
sedikit halia

Cara-cara:

Bancuh serbuk kari ikan dengan air secukupnya,
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama halba hingga wangi.
Masukkan bancuhan serbuk kariikan dan daun kari. Tumis hingga betul-betul masak.
Masukkan air asam jawa secukupnya. Setelah mendidih, masukkan ikan dan santan.
Setelah mendidih, masukkan bendi, terung, tomato, garam dan aji secukup rasa.
Didihkan hingga mendapatkan kepekatan kuah yang diingini.

No comments: