Saturday, November 17, 2012

Hawaiian Pizza My Style

The dough base I combined from two bloggers’ recipes: Lemongrass and Dayangjack. While the filling I just put whatever I can found from the mall’s shelves.

There was 2 types of fillings that I prepared last nite, but only one was baked because the pizza was quite big. I don’t think we can finish 2 large pizzas, so the other one I put in the fridge. One was Hawaiian Pizza and the other was Seafood Pizza.



Hawaiian Pizza My Style

Dough:

2 cawan tepung superfine
1 sudu teh garam
2 scoops susu tepung (I used my son's Pediasure vanilla flavour)
1 cawan air suam
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula
1 1/2 sudu besar olive oil
Tuala/Napkin bersih lembap (utk cover permukaan doh)

Larutkan gula dalam air suam. Masukkan yis dan kacau sedikit kemudian biarkan yis berbuih (lebih kurang 10 minit).
Sementara itu, satukan tepung, garam dan susu tepung. Gaulkan. Masukkan olive oil dan gaul hingga jadi macam crumbs. Buatkan lubang di tengah-tengah dan tuangkan campuran yis. Uli dengan jari atau senduk kayu.
Uli hingga doh licin dan tidak melekat pada mangkuk. Biarkan seketul besar dan cover dengan tuala lembap supaya tidak kering. Biarkan rehat selama 1 jam di tempat yang agak hangat (dapur la tu).

Filling
3 batang sosej ayam (warna putih) - dihiris nipis
1 bhgn ayam kisar Ramli - dilembutkan dan digaul dengan sedikit MAGGI Cukup Rasa
5 biji cendawan butang - dihiris nipis
1/2 biji bawang kuning - dihiris nipis
1/2 biji capcisum merah - dihiris nipis
1/2 biji capsicum hijau - dihiris nipis
1/2 tin nanas - dipotong kecil
1 tin kecil puri tomato
Parutan cheddar/mozzarella cheese (semalam tak jumpa, so aku koyak2kan cheese slices dan tabur atas pizza)

Panaskan oven  pada suhu 180 darjah C selama 10 minit.
Sapukan loyang (aku guna loyang empat segi) dengan sedikit minyak jagung.
Ratakan doh yang dah naik ke dalam loyang. Tekan-tekan dengan jari (kalau nak roll pun boleh juga).
Sapukan bahagian atas doh dengan puri tomato rata-rata.
Taburkan dengan filling. Since aku guna cheese slices, aku tak bubuh dulu cheese atas pizza.
Bakar pizza selama 20 minit. Keluarkan dan tabur cheese, bakar lagi 5 - 10 minit hingga cheese cair.

Nota:
Doh pizza di atas agak gebu tetapi lembut, so utk kurangkan kegebuan  aku rasa I should reduce the sugar to 1/2 tsp only. Sbb Lemongrass kata gula mmg menggebukan doh. Tapi seriously roti dia lembut sangat, buat buns sesuai ni.
Utk topping pulak, rasanya mmg kena pakai parutan cheddar/mozzarella juga, baru  la ada effect tali2 tu...

Overall, aku agak puas hati sebab percubaan pertama membuat pizza agak berjaya. And my sons Haqimie and Qayyum suka, diorang kan ke cerewet, tapi semalam diorang kata pizza mama lagi sedap dari pizza hut. :)

Nanti hari ahad ni nak buat seafood pizza lak.

No comments: