I've been longing to try this recipe but only last Tuesday it was materialized. I googled and combined a few recipes and added on something on my own.
Basically, the original ones is from Jamie Oliver, no doubt.
I'm not going to put the pix coz the outcome was not so tempting to look at, but I can assure you that the taste is heavenly lovely and it reminded me of Dave's Deli's roast chicken.
Here's the recipe.
Rosemary Lemon Roast Chicken
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - whole, dibersihkan dan dikering dgn kitchen towel
1 biji lemon
1 biji bawang besar - dibelah 4
1 batang carrot - dipotong-potong
2 biji kentang dengan kulit - dibersihkan
4 sudu besar rosemary kering dalam botol
7 ulas bawang putih
2 sudu besar gula perang - to make the skin caramelized
1 sudu besar butter - dilembutkan
garam secukup rasa
1 sudu besar lada hitam
olive oil
Cara-cara:
Rebus lemon, bawang putih dan kentang selama 15 minit. Angkat dan toskan.
Tumbuk kasar bawang putih, rosemary, lada hitam, garam dan gula perang. Campurkan dengan olive oil.
Potong kentang kepada 4 atau 6 bhgn.
Susun ayam, kentang dan carrot dalam loyang.
Ratakan campuran minyak ke seluruh bahagian ayam termasuk bhgn dalam. Gaulkan juga pada kentang dan lobak merah.
Cucuk kulit lemon dengan garpu utk keluarkan jusnya. Sumbatkan ke dalam perut ayam. Sumbatkan juga sedikit kentang, lobak merah dan bawang besar. Ikat kaki ayam.
Sapukan butter ke seluruh ayam.
Panggang selama 1 jam 15 minit dalam ketuhar, 190 darjah celsius.
For the sauce, I just used the instant chicken gravy and mixed with the leftover liquid from the roasted chicken.
No comments:
Post a Comment