Monday, November 19, 2012

Homemade Seafood Pizza

Last night's dinner, I made pizza, again! But this time, it was seafood pizza. For the dough recipes, I still used Lemongrass and Dayangjack’s recipes.

HOMEMADE SEAFOOD PIZZA




Bahan-bahan doh:

2 cawan tepung superfine
1 sudu teh garam
1 sudu besar olive oil
1 cawan air suam
1 sudu teh gula
2 sudu teh yis kering
2 scoops susu tepung

Larutkan gula dalam air suam dan masukkan yis. Biarkan yis berbuih (lebih kurang 10 minit).
Sementara itu, satukan tepung, susu tepung dan garam. Gaul rata dan masukkan olive oil. Gaul rata lagi.
Buatkan lubang di tengah dan tuangkan yis sedikit demi sedikit. Uli rata. Ulang sehingga habis.
Pastikan doh tidak melekat, jika masih melekat, tambah sedikit tepung.
Biarkan doh rehat selama 1 jam (sehingga doh menjadi double in size). Tutup dengan kain/tuala lembap (untuk mengelakkan doh kering). Biarkan di tempat bersuhu agak panas (bhgn dapur).
Setelah naik, tumbuk-tumbuk (punch) doh untuk mengeluarkan angin.
Panaskan oven pada suhu 180 darjah C selama 10 minit.
Sediakan loyang, sapukan dengan sedikit minyak jagung.
Tekan-tekankan doh di dalam loyang hingga memenuhi loyang. Ikut suka nak tebal mana.
Bakar doh kosong selama 10 minit dan keluarkan untuk tabur inti.
Setelah tabur inti, bakar lagi selama 20-30 minit, bergantung pada kegaringan doh yang dikehendaki.

Filling:
8 crabsticks - dipotong kecil
5 biji button mushrooms - dihiris nipis
1/4 tin canned pineapples - dihiris kecil
1/4 biji capsicum hijau - dihiris nipis
1/4 biji capsicum merah - dhiris nipis
1/2 tin tuna in olive oil - dipecah-pecahkan
1/2 biji bawang kuning - dihiris nipis
1 tin kecil puri tomato
4 keping cheese slices (boleh swap dengan parutan mozzarella/cheddar)
Thousand Island secukupnya


Setelah doh dibakar selama 10 minit, keluarkan dan sapukan dengan puri tomato hingga rata.


Susun kepingan cheese dan taburkan kesemua bahan (kecuali Thousand Island) rata-rata.


Akhir sekali, squirt Thousand Island di atas inti dan bakar selama 20-30 minit.

No comments: