Senang je nak buat, just add an egg and some water and vege oil (I used corn oil) and stir till smooth.
Heat the non-stick pan, then pour a ladle of mixture and let it bubbles and turn to the other side. Let it brown and it's ready.
Sambal Ikan Bilis
Bahan-bahan:
Segenggam ikan bilis - dibasuh dan ditoskan airnya
2 senduk cili kisar + bawang besar + bawang putih + sedikit belacan
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
1 biji bawang besar - dihiris kasar
Minyak untuk menumis
Garam dan gula perang secukup rasa
Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan minyak yang sama, tumis cili kisar hingga garing dan masukkan gula perang. Tumis lagi hingga berkilat.
Masukkan sos tiram dan sedikit air bersama dengan asam keping (boleh juga gunakan bancuhan air asam jawa).
Akhir sekali, masukkan ikan bilis, bawang dan garam. Sesuaikan rasa.
No comments:
Post a Comment