For lunch, I made some ikan kembung masak merah, Haqimie's favourite. And as for me, I made grilled salmon steak.
Ikan Kembung Masak Merah
Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung sederhana - dibersihkan
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Gaulkan kesemua bahan dan goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Bahan sambal:
2 senduk cili kisar + bawang besar + bawang putih + sedikit belacan
2 sudu besar Sos Cili Thai Life
1 sudu besar Sos Tiram Kimball
1 pokok kecil daun ketumbar - diracik-racik
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga terbit minyak.
Masukkan sos cili Thai, sos tiram dan sedikit air. Didihkan.
Masukkan ikan dan daun ketumbar, masukkan garam secukup rasa.
Didihkan dan angkat.
GRILLED SALMON STEAK
Bahan-bahan:
1 keping ikan salmon
1 sudu besar rosemary kering
1 sudu teh mixed spice (dalam botol)
1/2 sudu teh MAGGI Cukup Rasa
1 sudu besar olive oil
Gaulkan kesemua bahan dan perap 1/2 jam.
Panaskan grill dan letakkan salmon.
Grill hingga masak dan terbalikkan. Grill lagi hingga masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment