Wednesday, November 7, 2012

Ketam Telur Masin (Salted Egg Crabs)


Bahan-bahan:

3 ekor ketam - dipotong ikut suka
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar MAGGI Cukup Rasa/garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk kunyit

Gaulkan kesemua bahan dan perap seketika.
Goreng separuh masak dan ketepikan.

Bahan-bahan A:

6 ulas bawang putih - dicincang
6 biji cili padi - dihiris nipis
4 tangkai daun kari
3 sudu besar butter SCS
1 sudu besar minyak jagung
1/2 tin susu cair
1 - 2 biji kuning telur masin

Panaskan butter dan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan daun kari dan cili padi.
Kemudian, masukkan kuning telur masin dan gaul rata.
Masukkan ketam dan gaul rata.
Akhir sekali, masukkan susu cair dan gaul hingga pekat.

No comments: