Bahan-bahan:
6 ketul kecil ayam
3/4 paket serbuk kari daging/ayam Babas
2 tangkai daun kari - dicampur sedikit air
4 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 hirisan halia - dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sudu kecil kerisik
3 sudu besar santan pekat
Air
Minyak
Garam
Air asam jawa
1 biji kentang - dibelah empat
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga terbit bau.
Masukkan pes kari. daun kari dan kerisik, tumis hingga terbit minyak.
Masukkan ayam dan kacau rata.
Masukkan sedikit air dan kentang. Masak hingga kentang empuk.
Masukkan santan dan didihkan.
Masukkan garam dan air asam jawa secukupnya.
Didihkan dan angkat.
No comments:
Post a Comment