Friday, January 19, 2018

Lunch #2: 30.12.2017

Udang Galah Masak Tomato


Bahan-bahan:

15 ekor udang galah sederhana – dipotong sepit separuh dan muncungnya
1 biji bawang Holland – dihiris bulat
1 pokok daun bawang – dihiris 4 cm panjang
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1/2 senduk minyak masak
Sedikit air
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

10 tangkai cili kering – dipotong kecil, direbus, ditoskan
1 biji bawang besar – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dipotong kecil
1 inci halia – dipotong kecil
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan kesemua sos dan tumis hingga pekat dan pecah minyak.
  3. Masukkan udang dan bawang hiris. Kacau rata, masak hingga udang bertukar warna sepenuhnya. Masukkan air, garam dan MCR dan kacau rata.
  4. Akhir sekali, masukkan 3/4 daun bawang. Kacau rata.
  5. Semasa menghidang, taburkan baki daun bawang.

No comments: