Bahan-bahan:
3 keping ikan nyok-nyok
6 biji bendi – dipotong sedikit hujungnya dan dipotong 2
1 biji terung kecil – dipotong 4
1/2 biji tomato – dibelah 2
1/2 kuntum bunga kantan
5 tangkai daun kesum – ambil daun sahaja
1 batang serai – diketuk
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu teh halba
Air secukupnya
1 – 2 sudu besar pes asam jawa (agak-agak)
5 sudu besar minyak masak
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 inci belacan
Segenggam cili kering rebus – dibuang biji
1 1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit
i inci halia
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis serai dan halba hingga harum. Kemudian, masukkan bahan kisar dan lada hitam dan tumis hingga betul-betul pecah minyak (kacau selalu untuk elakkan hangit).
- Masukkan air dan pes asam jawa. Kacau rata. Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan lain dan masak hingga sayur-sayuran lembut dan ikan masak. Tutup api.
No comments:
Post a Comment